Binnenland
MAX

Nederlandse pensioenfondsen potten 1800 miljard euro op

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse pensioenfondsen potten 1800 miljard euro op

Er is een hoop gaande in de pensioenwereld. MAX-presentator Cees Grimbergen verdiept zich er al sinds 2013 in en maakte de documentaireserie 'Zwarte Zwanen'. En nu heeft hij twee nieuwe afleveringen gemaakt! Vanavond is de eerste aflevering te zien die gaat over het jarenlange niet indexeren van de pensioenfondsen.

Cees Grimbergen: "We hebben 7 afleveringen gemaakt. Ik was er wel klaar mee, maar Jan Slagter zei: 'Je moet door. Als jij het niet doet, doet niemand het.' Bij MAX komen zoveel mails en verhalen van ouderen binnen. Vooral over het drama van het veertien jaar lang niet indexeren door de strenge rekenregels van De Nederlandsche Bank en de Nederlandse staat."

Niet indexeren pensioenfondsen

In de aflevering van vanavond gaat het vooral over de schade van de situatie dat er veertien jaar lang niet geïndexeerd is door de pensioenfondsen. "We hebben nieuws, keiharde cijfers. In 2007 is vastgelegd dat fondsen pas mogen indexeren (aanpassen aan inflatie) als de dekkingsgraad 130% is. Door de strenge rekenrente die is afgesproken lukt dat al veertien jaar niet. De pensioenfondsen hebben daardoor zeer hoge buffers van wel 1800 miljard opgebouwd en de gepensioneerden krijgen daar niks van."

Uitgerekend

"Wij hebben uitgerekend wat gepensioneerden en werkenden hierdoor zijn misgelopen. Alle Nederlandse gepensioneerden zijn 55,5 miljard euro misgelopen. Nederlandse werkenden zijn 78 miljard euro aan pensioenopbouw misgelopen. Als je de stijgende kosten van levensonderhoud wel vergoed had, hadden mensen meer pensioen gehad. Wat gemiddeld neerkomt op 18.000 euro per persoon."

De nieuwe afleveringen van 'Zwarte Zwanen' zijn vanavond en dinsdag 5 juli om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie