Binnenland
KRO-NCRV

Ophef Liam Neeson: 'We hebben allemaal wel eens zwarte gedachtes'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef Liam Neeson: 'We hebben allemaal wel eens zwarte gedachtes'

Commotie in Hollywood. De Oscaruitreiking moet het dit jaar zonder presentator doen en acteur Liam Neeson zonder zijn eigen filmpremière. De Noord-Ierse acteur raakte in opspraak nadat hij in een recent interview zei dat hij een willekeurige zwarte man wilde vermoorden, nadat zijn vriendin was verkracht. Had Liam Neeson deze gedachte beter voor zich kunnen houden?

Mediakenner Jan-Kees Emmer verbaast zich over de hele opwinding rondom de uitspraak. ''We hebben allemaal wel eens zwarte gedachtes.'' Emmer noemt de wraakgevoelens die Neeson had na deze gebeurtenis vrij menselijk. Hij vindt het onterecht dat de acteur zo wordt afgerekend terwijl hij zijn gedachtes nooit om heeft omgezet in handelen. Bovendien ziet hij er geen 'racistisch aspect' in.
Quote

Alsof het vanzelfsprekend is dat je óók racistisch reageert

Arjen Fortuin

NRC-redacteur Arjen Fortuin schrijft dagelijks over zaken uit televisieland. Hij denkt dat Neeson deze 'gezellige anekdote' beter voor zich kunnen houden. Volgens hem gaat het niet om de gevoelens en boosheid die de acteur toetertijd had, maar over de achteloosheid waarmee hij deze anekdote nu vertelt. ''Alsof het vanzelfsprekend is dat je óók racistisch reageert."

Oscars

De Oscars zitten ook zonder hoofdpersoon op het grootste filmfeestje van het jaar. De organisatie geeft aan dat ze geen presentator hebben kunnen vinden nadat komiek Kevin Hart zich terugtrok als presentator. Hij deed dat na ophef die was ontstaan over tweets van een aantal jaar geleden.

Fortuin denkt dat presentator-loze Oscars een statement is van de organisatie. Want welke persoon past er nog in de 'Oscar-mal' en is helemaal onberispelijk? ''Iedereen wordt zo strak langs allerlei meetlatten gelegd. De organisatie moet hebben gedacht: we doen het gewoon zonder."

Ster advertentie
Ster advertentie