Binnenland

Grondwater besmet met bestrijdingsmiddelen

foto: Fotograaf: jokevandepoppefoto: Fotograaf: jokevandepoppe
  1. Nieuwschevron right
  2. Grondwater besmet met bestrijdingsmiddelen

Een kwart van de grondwaterwinlocaties kennen (potentiële) problemen met gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat om 52 locaties. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. In drinkwater worden de stoffen niet aangetroffen.

Onkruidverdelgers

In het grondwater worden vooral herbiciden (onkruidverdelgers) of afbraakproducten hiervan aangetroffen. Zes van de elf meest aangetroffen stoffen zijn inmiddels niet meer toegelaten. Dat hoeft niet te betekenen dat deze stoffen nog worden gebruikt; het kan vele jaren na gebruik nog zichtbaar zijn in grondwater.

Verduurzaming van de gewasbescherming

,,Het RIVM-rapport maakt duidelijk dat de belasting van het grondwater door gewasbeschermingsmiddelen reden tot zorg is", schrijft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens haar zijn al wel veel stappen genomen om de vervuiling tegen te gaan. Verder verwacht ze dat door verduurzaming van de gewasbescherming de kwaliteit van het grondwater zal verbeteren. Ook gaat ze de kwaliteit van het grondwater beter in de gaten houden. Na een evaluatie in 2018 zal worden gekeken of extra maatregelen nodig zijn.

Bron: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie