Binnenland
NOS

Wanneer dringt #MeToo ook door in Bollywood?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer dringt #MeToo ook door in Bollywood?

Het klassieke Bollywood-liefdesverhaal: een man is smoorverliefd op een vrouw en wordt twintig keer afgewezen. Maar de 21ste keer geeft ze wel toe aan zijn advances. De boodschap: de aanhouder wint.

Helemaal het verkeerde voorbeeld, vindt journalist Devi Boerema. "Want nee is nee. En niet na 21 keer ja", zegt ze in Met het Oog op Morgen.

In grote Bollywoodfilms spelen vrouwen meestal een bijrol. "De topacteurs zijn veertig tot vijftig en hebben geliefdes in de film van twintig en dat is allemaal heel normaal. Vooral die dansscènes zijn momenten waarop actrices geseksualiseerd worden."

Dansscène

Een klimaat waarin ook actrice Tanushree Dutta zich bevond. Zij zegt dat ze in 2008 een dansscene moest doen waarbij ze zich niet comfortabel voelde. "Het was iets met heel dicht bij elkaar dansen. Maar ze moest het doen. Dat liep zo hoog op dat ze van de set is gelopen."

Eenmaal onderweg naar huis werd de auto van Dutta belaagd door een ingeschakelde menigte. "Die hebben haar bedreigd en lastig gevallen. Dat zag er heel angstig uit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het voorval betekende het einde van haar carrière in Bollywood. Tien jaar later is het voorval weer in de publiciteit na de #MeToo-discussie in Hollywood.

Dat zorgt nog niet voor een hele omslag in India, ziet Boerema. "Er is support van jongere actrices. Maar er komen eigenlijk geen nieuwe gevallen aan het licht. Bollywood is heel hiërarchisch en wordt van top tot teen beheerst door mannen. En de mannen aan de top houden zich opvallend stil."

Devi Boerema over #MeToo in Bollywood

Ster advertentie
Ster advertentie