Binnenland
BNNVARA

Kansenongelijkheid op natuur: dat wil het jeugdeducatiefonds aanpakken

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kansenongelijkheid op natuur: dat wil het jeugdeducatiefonds aanpakken

Op het gebied van natuureducatie is er grote ongelijkheid bij de Nederlandse jeugd, zegt oud-partijvoorzitter van de PvdA, Hans Spekman. Als huidige directeur van de Jeugdeducatiefonds, is hij daarom enthousiast over 'Expeditie10', het initiatief van Vroege Vogels.

jeugdeducatie

Met zijn stichting vergroot Spekman de ontwikkelingskansen van kinderen die in armoede opgroeien. Dat is broodnodig, want in ons land groeit één op de negen kinderen op in armoede. Dat belemmert de ontwikkeling en zorgt voor stress, voor lagere schoolprestaties, minder welbevinden, een slechtere gezondheid en voor sociale uitsluiting als volwassene.

Jeugdeducatiefonds

Eén van de bekendste projecten van het Jeugdeducatiefonds is het gratis schoolontbijt. Meer dan 1300 scholen hebben zich hier dit jaar voor aangemeld. Het fonds werkt ook samen met Naturalis om kansarme kinderen in aanraking te laten komen met de biodiversiteit.

Uit het in juni uitgekomen onderzoek naar kansenongelijkheid in Nederland blijkt dat bijna de helft van de kinderen in Nederland niet in aanraking komt met onze natuur. Dit onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van het Jeugdeducatiefonds en de ABN AMRO Foundation.

Jubileum van Vroege Vogels

Liefde voor natuur kan niet vroeg genoeg beginnen. Voor de Vroege Vogels-campagne 'Expeditie10' heeft het programma daarom 10 dieren, planten en schimmels uitgekozen die bij leerlingen van het basisonderwijs in de buurt leven. Op die manier kunnen de kinderen makkelijk kennis maken met de natuur om hen heen: hoe meer je weet over de natuur, des te groter de kans dat je erom geeft en het wil beschermen.

Vroege Vogels bestaat 45 jaar. Het jubileum staat helemaal in het teken van 10 soorten die ieder kind in z’n eigen buurt zou moeten kunnen vinden. Elke soort presenteert zichzelf in een animatiefilmpje. Leuk voor thuis, maar ook handig in de klas. De 10 soorten op de lijst zijn: koolmees, klein koolwitje, zomereik, gewone pad, mol, kauw, grote brandnetel, gewone regenworm, akkerhommel en vliegenzwam.

Kijk voor meer informatie op expeditie10.nl

Junior Fenolijn

Een stoere vogel, een mooie vlinder, een vreemde paddenstoel, een bijzondere slak, een egeltje of wat dan ook. Alle meldingen uit de natuur van kinderen mogen worden ingesproken op onze speciale Junior fenolijn. Stuur een audiobericht via whatsapp naar 035-671133 of laat een bericht achter.

Luister hieronder naar de speciale Junior fenolijn:

Junior fenolijn

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie