Binnenland
NOS

Deze Nederlander was stierenvechter in Spanje, 'wonder dat ik nog leef'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Nederlander was stierenvechter in Spanje, 'wonder dat ik nog leef'

Hij werd in Spanje uitgelachen. Natuurlijk kon een Nederlander van 33 geen stierenvechter worden. Maar Nikko Norte zette door, leerde het zichzelf en werd uiteindelijk een grootheid in de arena. De rode doek heeft hij inmiddels in de wilgen gehangen. Zijn verhaal is vanaf vandaag te lezen in zijn autobiografie.

Het is nooit een jongensdroom van hem geweest om matador te worden. Na een leven als militair, piloot en fotomodel was hij toe aan rust. Na een lange reis belandde hij in Andalusiƫ en zag er een stierengevecht. "Ik vond het vreemd dat zoveel mensen naar zoiets verschrikkelijks keken."

Het bleef hem bezighouden en het begon uiteindelijk te kriebelen. "Maar je wordt niet zo maar matador. Er zijn wel scholen, maar die stellen niet veel voor", vertelde hij in Met het Oog op Morgen. Als buitenstaander kom je niet zo maar binnen. Na vaak belachelijk te zijn gemaakt, wist hij uiteindelijk iemand bereid te vinden om hem te helpen.

Oefenen op hooibalen

"De trainingen zijn eigenlijk heel kinderachtig", aldus Norte. Doordat er niet met stieren geoefend kan worden, was Norte toegewezen op doeken. Soms liep er iemand rond met een plastic buis met horens erop. Het doden werd geoefend op hooibalen.

"Je bent er nog lang niet klaar voor", werd er telkens tegen hem gezegd. "Maar na een tijdje dacht ik: laat die stier mij maar vertellen of ik er klaar voor ben." Hij kocht zichzelf in en werd inderdaad door de stier verteld dat hij er niet klaar voor was. "Ik betaalde voor mijn eigen blamage dus. Ik bleek er goed in te zijn om op de hoorns genomen te worden."

Quote

Stierenvechten is geen dierenmishandeling

Nikko Norte, matador

Van dat eerste gevecht kan de kersverse matador zich niet veel meer herinneren. Zijn pak was aan flarden en meerdere botten waren gebroken. "Ik had een complete clown van mezelf gemaakt", blikt Norte terug. Het lukt hem ternauwernood de stier te doden.

Veel mensen zullen dan opgeven, de voormalig militair ging door. "Je voelt je als een soldaat in een vuurgevecht. Het is hij of ik, maar die angst mag je niet laten zien." Uiteindelijk ontwikkelt Norte zich tot een grote ster in Spanje. Niet eerder wist een Nederlandse stierenvechter het zo ver te schoppen.

Er bestaat volgens Norte geen tactiek die je gemakkelijk over kunt nemen. "Je moet gewoon veel weten van stieren. Je moet ze kunnen lezen, zoals het heet."

Kunstvorm

Uiteindelijk weet hij meer dan zeventig stierengevechten te overleven. Zijn tegenstander heeft geen enkel gevecht overleefd. Alle stieren heeft hij gedood. "Een stuk vlees bij de slager kopen is minder moeilijk." De bedoeling is echter wel dat de beste stieren levend de arena uitgaan en zich voortplanten.

Ondanks de controverse over de Spaanse traditie, ziet Norte het niet als dierenmishandeling. Sterker nog: als een dier de keuze had, zou het er voor kiezen om vechtstier te worden, denkt hij. "Ze hebben een geweldig leven op immense weides en worden met heel veel liefde verzorgd."

Dat is de kunst van het dierenvechten, concludeert hij. "Het is intrigerend, er hangt schoonheid omheen."

Ster advertentie
Ster advertentie