Binnenland
EO

Prepper Anneke is voorbereid op derde wereldoorlog: 'Koop wat je normaal ook eet'

foto: NPO Start
  1. Nieuwschevron right
  2. Prepper Anneke is voorbereid op derde wereldoorlog: 'Koop wat je normaal ook eet'

60 procent van Nederland vindt zichzelf niet goed voorbereid op een ramp of een oorlog. Dat blijkt uit onderzoek van EO-platform DIT. Anneke Blom is dat wel, vertelt ze in Dit is de dag. "Ik heb hier een mini-supermarkt."

Moet jij je voorbereiden op een wereldoorlog of een enorme ramp? (12 maart 2024) - Dit is de Dag

Blom heeft "grote voorraden voedsel" in haar huis staan, vertelt ze. "Het is niet zo dat ik 400 conservenblikken heb staan, maar we noemen het wel altijd een mini-supermarkt." Ook heeft een waterfilter, zodat ze altijd water kan blijven drinken. Zelf herkent ze zich niet zo in het woord 'prepper': "Dan hebben mensen meteen het beeld dat je heel wantrouwig bent", zegt ze.

Tijdens de coronaperiode had ze er profijt van, vertelt ze. "Tijdens de lockdowns gingen mensen ineens hele gekke dingen doen en waren bepaalde dingen niet meer in de supermarkt. Ik maakte me nergens zorgen over, want ik had nog wat thuis staan." Het geeft haar een gevoel van 'zelfredzaamheid.'

Zorgelijk

Dat zoveel mensen zich slecht voorbereiden is zorgelijk, vindt voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif. "We verwachten dat de overheid alles voor ons regelt als er wat fout gaat", zegt hij. "Als je dan niks hebt, zoals simpele dingen als een beetje water en een beetje eten, dan ben je gewoon niet zo slim."

De kans is best groot dat er een nieuwe, grote oorlog komt, zegt De Kruif. "De Duitsers en de Amerikanen gaan er vanuit dat – als Poetin aan de macht blijft en de oorlog met Oekraïne afgelopen is – het Russische leger binnen vijf tot acht jaar een bedreiging kan vormen voor de Baltische staten. Als je uitgaat van dat scenario, heb je je nog vijf jaar om je voor te bereiden, dat is niet zo lang…"

Het is echter ook denkbaar dat er iets anders komt dan een oorlog. Denk aan een overstroming, een cyberaanval of een grote stroomstoring.

'Sla niet door'

Menno van Duin, lector crisisbeheersing aan het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid, snapt dat De Kruif hiervoor waarschuwt, maar vindt het ook niet nodig dat we ons allemaal extreem gaan voorbereiden. "Anneke Blom lijkt redelijk nuchter, maar sommige mensen slaan er echt in door", vindt hij. "Er is een hele commercie ontwikkeld, dat je rugzakken kunt kopen van een paar honderd euro met allerlei spullen. In die dingen zitten zelfs stokjes om vuur te maken. Dat zijn een soort Expeditie Robinson-achtige faciliteiten. Dan denk ik: even normaal blijven doen."

'Normaal doen' is ook iets wat Blom belangrijk vindt. Haar advies: "Koop dingen die je in de rest van je leven ook gebruikt. Ga geen blikken witte bonen inslaan als je dat normaal niet eet. Als dan de pleuris uitbreekt en je moet witte bonen eten en je blijkt ze echt niet lekker te vinden, dan heb je nog een slechter leven dan daarvoor."

Het programma Dit is de Kwestie ging deze week over preppen. Dit is te zien op NPO Start.

Moeten we ons voorbereiden op een wereldoorlog of een enorme ramp? (12 maart 2024)

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie