Binnenland
AVROTROS

Alberto Stegeman: 'Ik vind natuurlijk dat ik vrijspraak verdien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alberto Stegeman: 'Ik vind natuurlijk dat ik vrijspraak verdien'

Het Openbaar Ministerie eist vandaag 120 uur werkstraf tegen programmamaker Alberto Stegeman. Hij liet in 2018 een koffer achter op de militaire kazerne in 't Harde. Hij kwam vermomd de kazerne op en toen het personeel de koffer vond was de kazerne uren lang afgesloten. "Ik vind natuurlijk dat ik vrijspraak verdien", zegt Stegeman in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

"Ik hoop dat de rechter ook vind dat ik vrijspraak verdien, en dat ik dan niet hoef te schoffelen", vertelt Stegeman over de eis die hij vandaag hoorde.

Beveiliging testen

Stegeman plaatste de koffer met klei en papieren erin in de eetzaal van de kazerne om twee redenen, zo vertelt hij. "Ik wilde de beveiliging testen of ik ongezien het terrein op kon komen. Nou, dat was vrij makkelijk."

"En ten tweede wilde ik zien wat er gebeurt, als iemand daar iets achterlaat. Zijn er bijvoorbeeld scanners aanwezig als je met een koffer op terrein komt?"

'Nepbom'

Strafrechtelijk wordt er gesproken over een 'nepbom'. "Maar dat klopt niet. We hebben het over een stukje klei. Het was gewoon een koffer met klei erin en papier waar mijn eigen hoofd op stond. Een speurhond heeft niets geroken, maar mijn vermoeden is toch wel een beetje dat ze in een eerder stadium al aan mij dachten. "

Zelf sprak Stegeman ook over een nepbom in zijn televisie-uitzending, maar dat was om aan te tonen dat het technisch gezien zou kunnen, vertelt hij. "Dat was echt om mensen duidelijk te maken dat het daar dus kan."

Stegeman vindt dat hij journalistiek gezien binnen de grenzen is gebleven. "Maar als de rechter ander beslist, zal ik het daarmee moeten doen. Nadat ik in hoger beroep ben gegaan natuurlijk. Ik vang liever boeven, maar als het niet anders kan dan moet ik schoffelen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie