Binnenland

Overeenstemming bereikt over Corona spoedwet

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overeenstemming bereikt over Corona spoedwet

Na maanden overleg is er overeenstemming over de Coronawet. In de spoedwet staan alle corona-maatregelen waar wij ons aan moeten houden. Het duurde lang voordat de Tweede Kamer tevreden was met de wet. Vrijwel niemand kon zich vinden in het oorspronkelijke voorstel van minister Hugo de Jonge.

"Het is een flinke verbouwing geweest. Je moet goed kijken om de originele spoedwet nog terug te herkennen. Een van de veranderingen is dat de wet slechts geldig is voor drie maanden. Wel met de mogelijkheid tot verlenging", vertelt politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal.

Coronaboetes verlaagd

Daarnaast is de boete voor het overtreden van de maatregelen ook drastisch verlaagd en komt een overtreding ook niet meer niet meer terecht op het strafblad. Volgens de Kamer gaat het namelijk om menselijk gedrag waar buiten de coronacrisis ook geen straf voor was.

"Denk dan bijvoorbeeld aan naast elkaar zitten op een bankje, dat is op zichzelf heel normaal." Verder zal er ook geen landelijke sluiting meer plaatsvinden van verpleeghuizen, zoals dat eerder dit jaar wel gebeurde. Dat kan met deze wet hooguit plaatselijk of regionaal gebeuren.

Volgende week wordt de wet waarschijnlijk door de Tweede Kamer geloodst. De vraag blijft echter waarom het zo lang moest duren. Minister de Jonge had in eerste instantie veel haast om de wet door de kamer te krijgen. "Maar de Kramer trapte op de rem. Er was veel onvrede over de wet, de Kamer wilde de tijd krijgen om de wet aan te passen. De corona-app komt bijvoorbeeld in een aparte wet."

De wet is nog niet in kannen en kruiken

De wet is overigens nog niet in kannen en kruiken. Met het nieuwe nadrukkelijke advies over de mondkapjes is er namelijk onzekerheid ontstaan. Zo zou de PvdA graag zien dat in de wet komt te staan dat de mondkapjes mogelijk verplicht kunnen worden. Daar was deze week nog geen consensus over.

Dat zal volgende week dinsdag waarschijnlijk ook een heikel punt worden verwacht Boom. "Daar zal dinsdag en donderdag lang over gesproken worden. De verwachting is wel dat de wet met een ruime steun aangenomen zal worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie