Binnenland
WNL

D66 Senator en Hoofd IC UMC Groningen: 'Leefstijl doet er wel degelijk toe'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 Senator en Hoofd IC UMC Groningen: 'Leefstijl doet er wel degelijk toe'

Sinds de uitbraak van de coronacrisis is er discussie over of leefstijl en gewicht een rol speelt in het ziektebeeld. Volgens Peter van der Voort, D66 Senator en hoofd van de intensive care van het UMC Groningen is het kraakhelder: ''Leefstijl en gewicht doen ertoe''.

''De laatst paar weken hebben we minder mensen opgenomen uit andere regio's'', zegt Van der Voort in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. De provincie Groningen heeft gedurende de coronacrisis veel patiënten opgevangen vanuit andere regio's en is nooit 'overspoeld' geweest. ''Het gaat dus de goede kant op, maar gedurende de crisis kwam zeker de helft van onze patiënten niet uit onze regio.''

Overgewicht en leeftijd

Van der Voort wil nog maar eens het belang benadrukken van overgewicht en de factor 'leeftijd' bij het ziekteverloop van corona. ''We zien dat zeker driekwart van onze patiënten overgewicht heeft en in de leeftijdscategorie zit van tussen de vijftig en vijfenzeventig jaar oud." Met name de factor 'overgewicht' baart het hoofd van het UMC Groningen zorgen. "Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen als het op BMI aankomt, maar mensen met overgewicht lopen nou eenmaal meer risico."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie