Binnenland
NOSNTR

Nieuwe coronawet krijgt van alle kanten kritiek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe coronawet krijgt van alle kanten kritiek

Op 1 juli moet de Tijdelijke Wet Maatregelen covid-19, de coronawet, van kracht worden. Maar deze spoedwet krijgt van veel kanten kritiek. "Het lijkt erop dat de wet vooral zegt wat een burgemeester of minister mag doen, maar niet waarom. De onderbouwing van de afweging ontbreekt," zegt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.

Veel kritiek op nieuwe coronawet

Video niet beschikbaar

In de wet wil het kabinet tijdelijke noodverordeningen vastleggen die de afgelopen maanden zijn afgekondigd. Bij deze noodverordeningen is het niet mogelijk voor burgers om vooraf inspraak te krijgen of om deze aan te vechten bij de rechter. Daarom wil het kabinet dat de coronawet de noodverordeningen gaat vervangen.

"Mijn advies is: kijk nog eens heel goed naar die wet." De wet is nog niet helder voor de burger, vindt de Nationale Ombudsman. "Burgers hebben het recht om te weten waarom deze wet er moet komen. We moeten goed nadenken over het debat rondom deze wet." De ombudsman verwacht dat de wet langer van kracht zal blijven. "Dat moet dus op een goede manier gebeuren, want hij blijft langer van kracht."

Vol verboden

In de wet staan verschillende verboden. Bepaalde openbare plekken mag je niet bezoeken, evenementen mogen niet worden georganiseerd en bepaalde beroepsuitoefeningen mogen ook verboden worden. De hygiënemaatregelen mogen ook verplicht worden, zoals het afstand houden tot anderen.

Volgens critici gaat de wet veel te ver. De wet kan namelijk ook verlengd worden, waardoor de ‘tijdelijkheid’ in feite neer kan komen op onbepaalde tijd. Ook burgemeesters en raadsleden zijn ontevreden. Zo zegt de VNG dat de wet geen rekening houdt met lokale verschillen.

Aanpassing

Minister de Jonge moet zijn wetteksten aan gaan passen om te voorkomen dat de Tweede en Eerste Kamer er niet mee instemmen, voorspelt ook politiek verslaggever Wilco Boom in Nieuws en Co. Kamerleden van de oppositiepartijen hebben zich al kritisch uitgelaten over de haast die het kabinet heeft.

Veel kritiek op nieuwe coronawet

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie