Binnenland
NOS

Frontman Kick Out Zwarte Piet ziet eigen kinderen niet met Pakjesavond vanwege bedreigingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frontman Kick Out Zwarte Piet ziet eigen kinderen niet met Pakjesavond vanwege bedreigingen

Als boegbeeld van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wordt Jerry Afriyie regelmatig bedreigd. Hij heeft rugpijn van alle klappen die hij heeft gekregen en kan niet altijd zijn kinderen zien. Ook Pakjesavond kan hij niet met ze vieren, vertelt hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Via brieven, sms'jes of telefoon: de frontman van KOZP krijgt regelmatig te maken met bedreigingen aan zijn adres. "Zelfs de politie maakt zich zorgen. Dat zegt wel iets." Door de bedreigingen kan hij niet altijd gaan en staan waar hij wil en ziet hij zijn kinderen minder. "Ik heb ze al drie weken niet meer gezien en spreek ze alleen via Whatsapp."

Ook zijn kinderen worden, via via, bedreigd. Vanwege de bedreigingen viert hij geen Pakjesavond met ze. "Het is de prijs die je betaalt als je vooruitgang wil. Blijkbaar moet het zo, helaas."

De actiegroep bestaat 5 jaar en komt vandaag bij elkaar. Een bijeenkomst in november dit jaar in Den Haag werd nog met geweld verstoord door pro-Pietdemonstranten. Er werden vernielingen aangericht in het pand waar de bijeenkomst was, meerdere ramen werden ingegooid en auto's op de binnenplaats werden vernield. Volgens Afriyie is nog niet iedereen daarvan hersteld. "Sommige mensen zijn getraumatiseerd. Daar willen we wat aan doen", zegt Afriyie.

Niet voor niets

Hoewel volgens een onderzoek van EenVandaag de meeste Nederlanders vóór Zwarte Piet zijn, denkt hij niet dat de afgelopen 5 jaar voor niets zijn geweest. "Ik heb liever dat we tegen elkaar schreeuwen dan dat we helemaal niet tegen elkaar praten. Het feit dat we discussie voeren is al winst. De afgelopen honderden jaren hebben we niet met elkaar gesproken en niet geluisterd naar zwarte stemmen. Dat is nu wel het geval."

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas waren dit jaar Roetveegpieten aanwezig in plaats van Zwarte Pieten. Het leverde felle discussies op. Sommige steden, zoals Amsterdam en Utrecht, kozen voor een andere knecht: de Schoorsteenpiet. Deze laatste variant ziet de actiegroep veel liever in het straatbeeld. "Roetveegpiet is een soort Zwarte Piet light. Hij heeft nog steeds racistische kenmerken zoals rode lippen en een kroespruik."

Ster advertentie
Ster advertentie