Binnenland
NOS

764 coronapatiënten overleden buiten ziekenhuis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 764 coronapatiënten overleden buiten ziekenhuis

Huisartsen hebben de afgelopen weken een inhaalslag gemaakt met het registreren van niet-geteste patiënten, zegt projectleider en hoogleraar Huisartsgeneeskunde Jochen Cals in het NOS Radio 1 Journaal. Op die manier moet duidelijk worden hoeveel coronapatiënten buiten het ziekenhuis om, intensieve en palliatieve zorg van huisartsen kregen.

Tot nu toe staan er in het huisartsensysteem meer dan 750 mensen die zijn overleden aan een vermoedelijke coronabesmetting, zonder dat ze in het ziekenhuis zijn geweest. Deze cijfers zijn tot nu toe niet meegerekend in het officiële sterftecijfer. Dat stond gisteren op 4289.

Huisartsen hebben sinds de uitbraak van de pandemie zo’n tweeduizend patiënten behandeld die mogelijk besmet waren met het virus. Een klein deel van hen was positief getest, bij de anderen hadden de huisartsen een sterk vermoeden van besmetting.

Volgens hoogleraar Cals komt uit de meldingen van de huisartsen hetzelfde besmettingsbeeld naar voren als wat eerder ook al uit de cijfers van het RIVM bleek.

6 maart

Uit de cijfers van de huisartsen blijkt ook dat er mogelijk al eerder iemand aan corona is overleden voor het eerst geregistreerde sterfgeval van 6 maart. De artsen registreren namelijk met terugwerkende kracht ook patiënten bij wie ze achteraf coronaklachten herkenden. Al op 27 februari wordt de eerste coronadode gemeld, de dag waarop ook officieel de eerste coronapatiënt werd vastgesteld.

Het meldsysteem van de huisartsen moet een beter zicht geven op kwetsbare patiënten die na overleg met de huisarts niet meer naar het ziekenhuis worden gestuurd. Het gaat dan om patiënten thuis, maar ook om bewoners van kleinschalige woonzorgcentra waar geen verpleegarts is. De cijfers van de huisartsen zullen voortaan ook worden meegenomen door het RIVM.

'764 coronapatiënten buiten ziekenhuis overleden'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie