Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: De Klassieker en Derby van het Noorden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: De Klassieker en Derby van het Noorden

Natuurlijk hoor je vandaag de 'klassieker' op NPO Radio 1, maar daarnaast duiken we ook in de wereld van thuiszitters. Dit, en nog veel meer, hoor je vandaag op NPO Radio 1.

De Klassieker

Ajax tegen Feyenoord, een altijd spannend affiche tussen twee van de traditionele top 3. Ongeacht of Feyenoord op de tiende plaats staat. "Ajax is voor Feyenoord als een rode lap op een stier", vertelde Ajax-trainer Erik ten Hag aan VI.

De thuisspelende ploeg heeft in de Klassieker traditioneel gezien het meest te zeggen, maar Ajax lijkt te worstelen met het veldspel én werd woensdag met 0-1 verslagen door Chelsea. Daarnaast verloor Ajax vorig jaar nog met 6-2 in de Kuip, wat bij veel fans een diepe wond achterliet.

Feyenoord werd donderdag verslagen door Young Boys, door twee dom weggegeven penalty's. Het is een voortzetting van een matige reeks van de Rotterdammers. Er werd de afgelopen weken met 4-2 verloren van Fortuna, en 1-1 gelijk gespeeld tegen Heracles.

Ajax en Feyenoord trappen zondagmiddag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena en zijn live te volgen bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Andere Eredivisiekrakers

Vóór de klassieker zijn er deze zondag nog twéé Eredivisiekrakers. De dag wordt begonnen met de Derby van het Noorden, tussen SC Heerenveen en FC Groningen. Beide ploegen zijn bezig met een goede reeks. De Friezen staan, door drie overwinningen op een rij, op een nette zesde plaats. De Groningers staan iets lager, elfde, maar wisten de laatste twee wedstrijden te winnen.

Later op de dag ontvangt PSV in Eindhoven AZ. Beide ploegen verloren afgelopen weekend, en verloren daarmee de aansluiting hogerop. AZ kan bij winst op gelijke hoogte komen met de Eindhovenaren, terwijl PSV er alles voor zal doen om, met een overwinning, de druk op nummer 1 Ajax op te voeren.

Alle Eredivisiewedstrijden op een rij

12.15 uur SC Heerenveen - FC Groningen | Verslag: Ragnar Niemeijer
14.30 uur Sparta - FC Utrecht | Verslag: Nico Wantia
14.30 uur PSV - AZ | Verslag: Richard van der Made
16.45 uur Ajax - Feyenoord | Verslag: Arman Avsaroglu en Andy Houtkamp

De Perstribune

De Gallyon van Vessem was jarenlang één van de vaste gezichten van Hart van Nederland op SBS6. Ze was er al bij toen het nieuwsprogramma in 1995 begon. Deze week nam ze noodgedwongen afscheid. SBS6 heeft laten weten dat Hart van Nederland nu 'een nieuwe fase' in gaat, met andere inhoud, decor en presentatoren.

Tim de Cler is te gast vanwege de eredivisietopper tussen Ajax en Feyenoord. De Cler speelde de Klassieker zelf twaalf keer: vijf keer in het shirt van Ajax en zeven keer in het shirt van Feyenoord. Behalve voor Ajax en Feyenoord, speelde De Cler voor AZ en voor AEK Larnaca op Cyprus. De vleugelverdediger kwam 17 keer uit voor het Nederlands elftal.

Klas van '94

Lang voor de huidige discussie over bijzonder onderwijs stond in de Amsterdamse Rivierenbuurt de Bouschra school. Een bijzondere school, opgericht door een dominee en zijn vrouw, met alleen maar kinderen van Marokkaanse gastarbeiders. De leerlingen kregen er naast algemeen onderwijs elke dag een uur Arabisch als voorbereiding op hun terugkeer naar Marokko. Maar de gezinnen bleven, de kinderen werden Amsterdammers en in 1996, vijfentwintig jaar na de oprichting, hield de Bouschra op te bestaan. Over deze school werd de documentaire De klas van ’94 gemaakt.

De regisseur Hassnae Bouazza is samen met een voormalige Bouschra-leerling te gast in OVT.

Thuiszitters

In Nederland zitten er rond de 14.000 jongeren thuis die eigenlijk op school zouden moeten zitten. Een groot gedeelte zit langer dan drie maanden thuis en soms zelfs jaren. Wat gaat hier mis? Je hoort het vanaf 21.00 uur in Radio Doc.

Naar school gaan is zo normaal dat je er niet bij stilstaat dat dit helemaal mis kan lopen. Wie zijn deze langdurige thuiszitters? Waarom lukt het niet op school? Radiomaker en filosoof Prosper de Roos dook in de wereld van de thuiszitters en zag de ongelofelijke moeite die het kost om kinderen te helpen die vastlopen in het onderwijs door autisme of andere problemen. Voor duizenden kinderen blijkt passend onderwijs te knellen en biedt het speciaal onderwijs geen alternatief, en dat heeft grote gevolgen voor zowel kinderen als hun ouders. Welke creatieve oplossingen zijn er om kinderen te helpen als ze niet blijken te passen in het systeem?

Ster advertentie
Ster advertentie