Binnenland
AVROTROS

Weinig faillissementen door overheidssteun: 'Economen vrezen zombie-bedrijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weinig faillissementen door overheidssteun: 'Economen vrezen zombie-bedrijven'

Het is extreem rustig op het gebied van faillissementen, zo meldt het CBS. Dat terwijl we tegelijkertijd heel veel ondernemers zien en horen, waarbij het water tot aan de lippen staat. Is het stilte voor de storm? Of blijft de schade wellicht toch nog beperkt door een nieuw pakket aan steunmaatregelen? "Economen vrezen zombie-bedrijven. Bedrijven die al failliet hadden moeten zijn", zegt Erica Verdegaal in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Erica Verdegaal is econoom en financieel journalist en verklaart de weinige faillissementen op dit moment door de financiële steun van de overheid. "Ondernemers zijn van nature optimistisch. Ze geloven in hun bedrijf en gaan door. Toch vrezen economen wel veel zombiebedrijven: bedrijven die allang failliet hadden moeten zijn, maar het niet zijn gegaan."

Digitaal

Opvallend is dat naast de weinige faillissementen op dit moment ook de werkloosheid nauwelijks is gestegen. Verdegaal verklaart dit vanuit de flexibele arbeidsmarkt. "In de coronacrisis kun je zo weer ergens anders aan de slag als flexibele arbeidskracht."

De ondernemingen die het meeste kans maken om overeind te blijven zijn volgens Verdegaal de bedrijven die al voor corona heel goed waren met digitale technieken. "Dat hangt natuurlijk wel af in welke branche je zit. Je kunt een café natuurlijk niet digitaal doen!"

Minder faillissementen, maar ondernemers staat het water aan de lippen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie