Binnenland
WNL

Onmiddellijke actie vereist om de bouw van 100.000 woningen te realiseren, waarschuwt EIB-directeur

foto: Sven op 1foto: Sven op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Onmiddellijke actie vereist om de bouw van 100.000 woningen te realiseren, waarschuwt EIB-directeur

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) slaat alarm over de dringende noodzaak van overheidshandelen om de ambitieuze doelstelling van 100.000 nieuwe woningen per jaar te halen. Volgens EIB-directeur Taco van Hoek is het van cruciaal belang dat er nu wordt ingegrepen, anders is het onhaalbaar om deze doelstelling te realiseren, vertelt hij in Sven op 1.

Al jaren is duidelijk dat met name moeilijke en complexe locaties de voortgang vertragen. Van Hoek benadrukt dat, ondanks jaren van forse stijgingen van huizenprijzen, het grootste probleem ligt bij de ontwikkeling van bedrijfs- en industrieterreinen en de daarmee samenhangende lange gesprekstrajecten. De EIB-directeur erkent dat externe factoren zoals bouwkosten buiten de controle van de minister vallen, maar stelt dat er op het gebied van ruimtelijk beleid wel degelijk stappen ondernomen kunnen worden. "Er is tegenwind geweest, maar met een proactief beleid hadden we meer kunnen doen."

Gezien de gespannen woningmarkt benadrukt hij het belang van de bouw van 100.000 woningen per jaar. Maar met het huidige beleid verwacht de EIB dat de productie aanzienlijk achter zal blijven bij deze doelstelling. Daarom is een stevige inzet van beleidsmaatregelen essentieel.

Taco van Hoek (EIB-directeur ) over 100.000 nieuwe woningen: 'Met het huidige beleid verwachten we de komende jaren ver achter te blijven' (3 november 2023) - Sven op 1

Betaalbare woningen

Een ander punt van aandacht is dat twee derde van de woningbouw in het betaalbare segment moet vallen. Hoewel dit haalbaar is, waarschuwt Van Hoek dat dit leidt tot kleinere woningen van lagere kwaliteit en vaak de noodzaak van subsidies. "De starters die graag een betaalbare woning willen, zijn afhankelijk van mensen die doorstarten. We moeten zorgen dat we die doorstarters in beweging krijgen en niet per definitie alleen maar betaalbare woningen bouwen", aldus Van Hoek.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie