Binnenland
WNL

NS-topman: stormschade valt tot nu toe mee

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NS-topman: stormschade valt tot nu toe mee

De schade op het spoort valt tot nu toe mee, meldt NS-topman Wouter Koolmees. Reizigers wordt geadviseerd de NS-app te raadplegen voor actuele reisinformatie, want de piek wordt ergens vanmiddag verwacht.

Koolmees was gister precies één jaar in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen en heeft het erg naar zijn zin. Hij laat zichzelf ook opleiden tot conducteur, al zal dat de conducteurstekorten voorlopig niet verhelpen. Het was een onstuimig jaar voor Koolmees, met veel drukte op het spoor, steeds duurdere treinkaartjes en felle debatten over de door de NS geïntroduceerde spitsheffing.

De topman erkent de gestegen kosten op alle fronten en de perceptie dat Nederlandse treintarieven relatief hoog zijn. Anders dan in sommige landen, waar de kosten deels door de belastingbetaler gedragen worden, betalen in Nederland alle reizigers volledig.

Die betaalbaarheid is ook een prominent thema in verkiezingsprogramma's. Voorstellen variëren van het verlagen van de btw op treintickets tot het volledig gratis maken van het OV. Volgens Koolmees staat de NS open voor innovatieve oplossingen zoals een klimaatticket. "Alles om de betaalbaarheid van het openbaar vervoer in Nederland te vergroten juich ik toe", aldus de directeur.

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1

De Wesp

De productie van nieuwe treinen in Polen heeft vertraging opgelopen door de oorlog in Oekraïne, waardoor NS een achterstand van 2,5 jaar heeft op de planning. De 'Wespen', de nieuwe treinen, zijn reeds in gebruik maar ondergaan nog kinderziektes. Tegelijkertijd wordt geïnvesteerd in de opleiding van personeel voor dit nieuwe materieel.


Koolmees heeft de wens uitgesproken zich volledig te willen concentreren op het leiden van het bedrijf en heeft aangegeven in 2023 niet beschikbaar te zijn als informateur.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie