Binnenland
NOS

'Van der Laan was een calvinistische man'

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Van der Laan was een calvinistische man'

"Hij was een ouderwetse politicus. Hij stond in het politieke spel, maar hij stond er ook buiten. Dat maakte hem zo sterk." Vriend Geert Mak over Eberhard van der Laan.

Geert Mak en Job Cohen over Van der Laan

Historicus-journalist Geert Mak kent Van der Laan al heel lang. "We waren een beetje kameraden in de stad. Ik als journalist en commentator en hij als bestuurder. We hebben allebei dezelfde achtergrond: nakomertjes en calvinisten. Hij is echt een calvinistische man geweest. Hij had een soort degelijkheid."

"Eberhard heb ik altijd gezien als de dokter die alles aan elkaar lijmde. Hij zag de stad als een familie, een gemeenschap waar je deel van uitmaakt en waar je af en toe hard moet ingrijpen. Hij was een raspoliticus, maar ook een losheid en integriteit."

Job Cohen reageerde op NPO Radio 1 op het overlijden van zijn oud-collega met deze woorden. "Hij is iemand die een fantastische rol heeft gespeeld voor Amsterdam. Een echte burgervader. Hij wist wat hij wilde. Hij was open en vol mededogen. Hij kon met alle bevolkingsgroepen overweg."

Ster advertentie
Ster advertentie