Binnenland
NOS

Viaducten in hele land krijgen namen van 40 omgekomen militairen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viaducten in hele land krijgen namen van 40 omgekomen militairen

Het Veteranen Platform wil de komende jaren zo'n veertig bruggen en viaducten vernoemen naar omgekomen militairen. Dat gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeenten, nabestaanden en de krijgsmachtonderdelen.

Op een ecoduct over de A28 bij het Drentse dorp Spier is gisteravond de eerste plaquette aangebracht, met de naam van Marc Harders (23). De marinier uit Westerbork zat in een rupsvoertuig dat in april 2010 op een bermbom reed in de Afghaanse provincie Uruzgan. Ook korporaal Jeroen Houweling (29) uit Purmerend kwam daarbij om het leven. Naar hem wordt binnenkort een viaduct over de A7 bij Purmerend vernoemd.

"We hebben nu zes locaties gevonden", zegt Hein Scheffer, voorzitter van het Veteranen Platform in het NOS Radio 1 Journaal. "De nabestaanden worden er zeer nauw bij betrokken. En we zoeken naar viaducten of kunstwerken in de buurt van de woonplaats of een bekende plaats van de overledenen."

Waardering

In opdracht van het ministerie van Defensie, het Veteraneninstituut en het Nationaal Comité Veteranendag onderzocht bureau Motivaction vorig jaar de waardering voor militairen en veteranen.

Uit het onderzoek bleek dat 76 procent van de Nederlanders waardering heeft voor deze groep. Bijna drie op de tien Nederlanders vindt ook dat Nederland te weinig doet voor de erkenning en waardering van militairen en veteranen.

Later dit jaar volgen nog vijf vernoemingen. In de jaren daarna hoopt het Veteranen Platform in totaal circa veertig viaducten, bruggen en ecoducten te laten vernoemen naar alle militairen die sinds 1960 zijn gesneuveld bij vredesoperaties.

Viaducten krijgen namen van 40 omgekomen militairen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie