Binnenland

Slag van de vink

foto: Karel Buitenkamfoto: Karel Buitenkam
  1. Nieuwschevron right
  2. Slag van de vink

De zang van de vink wordt de 'vinkenslag' genoemd. Het klinkt als een watervalletje dat aan het eind nog even met een krul omhoog stroomt. Deze korte verhoging in tonen aan het eind van het lied wordt de vinkenslag genoemd. De Veldgids Vogelzang omschrijft de vinkenslag als een typische 'stereotype strofezanger': Hij zingt steeds hetzelfde liedje. Tot vervelens toe, bijna.

Quote

Vink heeft een tijdje nodig om de slag te pakken te krijgen.

Henk Meeuwsen

Beluister de reportage met Dick Vos en Henk Meeuwsen:

Cursus vogelzang: vink

Tussen de vinken zitten wel grote regionale verschillen. In bepaalde streken eindigt de vinkenslag met een tik. Deze tik lijkt dan op de roep van een grote bonte specht. De variatie zit hem vooral in het laatste stukje van het liedje.

Kenmerken van de vinkenzang:

  • Snelle serie dalende tonen, met een krul omhoog aan het eind (de slag)
  • Roep: een losse 'pink'
  • Soms imitaties
  • Vroege voorjaar een 'on-af' liedje, wanneer de vink nog op gang moet komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De vink is herkenbaar aan de rode buik, borst en gezicht, met een grijsblauwe pet en nek. De vink heeft een forse 'zaadsnavel'. Het vrouwtje is lichtbruin, met witte en gele horizontale strepen op de vleugel.

Luister ook naar:

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie