Binnenland
BNNVARA

50 miljoenste waarneming op Waarneming.nl

foto: Vroege Vogels - Fotograaf Kevin van den Hovenfoto: Vroege Vogels - Fotograaf Kevin van den Hoven
 1. Nieuwschevron right
 2. 50 miljoenste waarneming op Waarneming.nl

Eind 2003 werd Waarneming.nl opgericht en in de loop van de tijd zijn er heel veel waarnemingen doorgegeven. Zoveel zelfs dat inmiddels de 50 miljoenste waarneming binnen is gekomen. De laatste jaren zien ze het aantal gebruikers en waarnemingen flink stijgen. Sinds de lancering van het platform zijn er 807.380 buizerds ingevoerd en dat maakt deze soort het meest ingevoerd. Oprichters Timo Roeke en Dylan Verheul vertellen in Vroege Vogels over het succes van het platform.

50 miljoen waarnemingen op Waarneming.nl

Waarneming.nl heeft dit succes te danken aan meer dan 80.000 gebruikers die door weer en wind, trouw hun waarnemingen doorgeven. Dat maakt Waarneming.nl het grootste natuurplatform van Nederland. Op Waarneming.nl staan inmiddels 9.000.000 foto’s en 38.000 geluidsopnames verspreid over 22.584 soorten. Dit is een ongekend aantal.

Razendsnelle ontwikkeling

Waarnemingen komen anno 2017 niet alleen meer via de site binnen. Tegenwoordig gebruikt men vooral de mobiele applicaties om waarnemingen te registreren zodat ook precies bekend is wat er waar en hoe laat iets gezien is. Daarbij kan er meteen een foto worden toegevoegd. Het wordt steeds populairder om foto’s te maken van soorten die men niet kan op naam kan brengen. Vervolgens geven de kenners snel antwoord welke soort er op de foto staat. Dat maakt de educatieve waarde van het platform voor alle leeftijden interessant.

De wereld van de actieve waarnemer verandert razendsnel. Het mooie is dat veel waarnemers binnenkomen met een bepaalde interesse. Maar door het gemak van invoeren en hulp van anderen snel de overstap maken naar andere soortgroepen. Dat komt vooral door het multi-thematische karakter van het platform. Alle vormen van flora en fauna komen aan bod.

Bepaalde soorten worden vaker ingevoerd dan anderen. Roofvogels spreken logischerwijs tot de verbeelding. Sinds de lancering van het platform zijn er 807.380 buizerds ingevoerd. Dat maakt deze vogel de meest ingevoerde soort op Waarneming.nl. Hieronder een top 10 van soorten die het meest zijn ingevoerd.

Top 10 ingevoerde soorten:

 1. Buizerd
 2. Grote Zilverreiger
 3. Kievit
 4. Blauwe Reiger
 5. Grauwe Gans
 6. Merel
 7. Torenvalk
 8. Tjiftjaf
 9. Vink
 10. Wilde Eend

Waarneming nummer 50 miljoen was een zingende vink in Doetinchem. Medewerkers van Waarneming.nl hebben contact opgenomen met de waarnemer om samen met deze gebruiker een klein feestje te vieren.


Zingende vink - bron Vroege Vogels

Het team achter Waarneming.nl werkt elke dag hard om onze gebruikers zo goed mogelijk te faciliteren maar uiteindelijk zijn het de 80.000 gebruikers die deze mijlpaal mogelijk maken. Mensen blijven de natuurlijke wereld om zich heen aanschouwen en bewonderen. Het registreren van die wonderlijke wereld helpt bij de bescherming van al dat kostbare.

Meer informatie op Waarneming.nl

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie