Politiek
WNL

Herman Tjeenk Willink pleit voor rol koning in formatie: 'Iemand nodig die boven de partijen staat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman Tjeenk Willink pleit voor rol koning in formatie: 'Iemand nodig die boven de partijen staat'

Wat Herman Tjeenk Willink betreft zou het verstandig zijn om de Koning weer in het formatieproces te betrekken. "Ik ben altijd tegen de wijziging in het formatieproces geweest", zegt hij in Sven op 1. De voormalig informateur zegt niet tegen groter initiatief voor de Tweede Kamer te zijn, maar benadrukt het belang van de eerste fase van de formatie. "Realiseer je dat het een mooi systeem is dat iedereen een dag na de verkiezingen zijn zegje mag doen bij het staatshoofd en dat pas daarna een informateur aangewezen wordt."

Herman Tjeenk Willink pleit voor rol koning in formatie

"Daarvoor heb je iemand nodig die een beetje boven de partijen staat", hint Tjeenk Willink op het staatshoofd. De minister van Staat bracht deze week zijn nieuwe boek Het Tij Tegen uit, waarin hij zorgen uit over het oplossend vermogen van de overheid.

Politieke partijen hebben geen vaste ankers meer in ideologie of achterban, constateert Tjeenk Willink. Ze moeten daarom "zoeken naar een gemeenschappelijk ijkpunt: waar zijn we het over eens?", zegt hij. "Laten we de ijkpunten die in de grondwet zijn vastgelegd afstoffen."

'Stap af van inhuren kennis'

De minister van Staat waarschuwt voor de "teloorgang van de inhoudelijke deskundigheid op departementen". Hij vindt dat ministers actie moeten ondernemen. "Er wordt gekeken naar management, maar we hebben deskundigheid nodig. Stap af van het inhuren van kennis, om afslanking te bereiken.

Bij de volgende verkiezingen hoeft Den Haag de PvdA-coryfee in ieder geval niet meer te bellen om informateur te worden. "Als ze me al zouden zoeken, zou ik zeggen: zoek een ander", aldus Tjeenk Willink.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie