Binnenland

Koning beëdigt kabinet-Rutte III

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koning beëdigt kabinet-Rutte III

[NOS] Op paleis Noordeinde heeft koning Willem-Alexander de ministers en staatssecretarissen van het derde kabinet Rutte beëdigd. Omdat Huis ten Bosch wordt verbouwd, vond de beëdiging plaats op het werkpaleis van de koning.

Kort daarvoor verleende de koning de vertrekkende bewindslieden ontslag. De enige die niet is ontslagen en ook niet hoefde te worden beëdigd is premier Rutte: die is en blijft minister-president.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koning voor het eerst

Het was voor het eerst dat Willem-Alexander een heel kabinet beëdigde: hij heeft de afgelopen jaren wel individuele bewindslieden beëdigd, maar bij het aantreden van het kabinet-Rutte II in 2012 was koningin Beatrix nog het staatshoofd.

Ongeveer een uur na de plechtigheid verschenen de koning en de ministers op de trappen van het paleis voor de traditionele bordesfoto.

Drie vicepremiers

In het nieuwe kabinet zitten zes ministers van de VVD, vier van het CDA en van D66 en twee van de ChristenUnie. VVD'er Rutte is net als de afgelopen zeven jaar premier. Er komen drie vicepremiers: De Jonge (CDA), Ollongren (D66) en Schouten (ChristenUnie). Er zijn vier ministers zonder portefeuille: zij hebben niet de leiding over een departement.

De VVD levert drie staatssecretarissen, CDA en D66 ieder twee en de ChristenUnie één.

Later vandaag dragen de vertrekkende bewindslieden hun portefeuille over aan hun opvolger en de eerste vergadering van het nieuwe kabinet is aan het eind van de middag. De formatie heeft 225 dagen geduurd, dat is een record.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie