Binnenland

Persconferentie: horeca dicht, winkels eerder sluiten, evenementen verboden

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Persconferentie: horeca dicht, winkels eerder sluiten, evenementen verboden

Op de nieuwste persconferentie maakten premier Rutte en minister de Jonge opnieuw strengere maatregelen bekend die in ieder geval de komende vier weken gelden. Cafés en restaurants moeten vanaf morgenavond 22.00 uur dicht, de groepsgrootte wordt verder ingeperkt en amateursport wordt aan banden gelegd. Ook evenementen kunnen voorlopig niet doorgaan.

Een deel van de maatregelen was vooraf al uitgelekt. Het doel van de maatregelen is om het aantal besmettingen omlaag te krijgen, benadrukte minister de Jonge. Ook premier Rutte herhaalde dat de maatregelen vooral genomen worden om de druk op de zorg te verlichten. "We gaan nu echt in een gedeeltelijke lockdown."

Veranderingen

In totaal zijn er acht belangrijke veranderingen. Alleen afhalen is nog mogelijk voor horeca, nu ook de terrassen moeten sluiten. Na acht uur ’s avonds is bovendien alcoholverkoop – en het bij je hebben van alcohol in de publieke ruimte – verboden. Winkels mogen ook geen koopavond meer hebben en moeten vanaf 20.00 uur dicht. Alleen levensmiddelenwinkels, zoals supermarkten, mogen langer open zijn.

Amateursport wordt aan banden gelegd. Alleen voor kinderen en bij sporten die individueel worden uitgevoerd, geldt dat niet. Competities zullen niet doorgaan. Ook evenementen moeten worden afgelast.

De maximale groepsgrootte gaat buiten naar vier personen. Daar zal ook strenger op worden gecontroleerd, zei de premier. En voor het uitnodigen van mensen thuis gaat ook een ander advies gelden: maximaal drie personen op een hele dag. "Dus geen blokjesverjaardagen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Adviezen

Voor de vakanties gaf de premier ook aan dat reizen naar oranje of rode gebieden zeer afgeraden wordt. “Houd je daaraan.” En het thuiswerken werd ook uitgelicht. Volgens de premier zijn er nog teveel mensen die dat advies niet naleven.

De mondkapjes worden binnenkort ook verplicht. Premier Rutte liet weten dat de juridische basis gelegd wordt om een mondkapjesplicht mogelijk te maken in publieke binnenruimtes zoals winkels en musea. Nu is dat nog een dringend advies.

Voor het onderwijs verandert er niets. "Het onderwijs is te belangrijk," zei de premier daar over. De maatregelen gelden in ieder geval voor de komende vier weken, maar kunnen verlengd worden. De volledige lijst met maatregelen vindt u

.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie