Binnenland
AVROTROS

IJskappen van Groenland smelten harder en daar moeten wij nú op inspelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. IJskappen van Groenland smelten harder en daar moeten wij nú op inspelen

We zijn op dit moment niet voorbereid op de gevolgen van het smelten van de ijsberg in Groenland, waarschuwen deskundigen. Als wij droge voeten willen houden moet er gauw iets gebeuren: "Alle signalen staan op rood", zegt hoogleraar waterveiligheid Matthijs Kok in EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Een internationale studie toont aan dat het smelten van de ijskappen in Groenland sinds 2000 sneller gaat. Als al het ijs van Groenland gesmolten is, stijgt de zeespiegel met 6 á 7 meter. En daarom is volgens hoogleraar waterveiligheid Matthijs Kok de tijd van praten voorbij en hebben we concrete plannen nodig om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel.

We moeten wakker liggen

Want Groenland klinkt misschien ver weg, het ijs dat daar smelt, kunnen wij terugzien in de wateren rondom Nederland. De zeespiegel stijgt en dat zal dus nu sneller gebeuren dan we dachten.

Harm Albert Zanting van watermanagements-bureau Arcadis is hoogleraar Kok eens. "We hebben al 10 tot 15 jaar niet de maatregelen genomen die nodig waren om opwarming van de aarde te voorkomen. Daar merken we nu de consequenties van." Ook kijkt hij bezorgd naar het smelten van de ijsschots in Groenland. "Het zwartste scenario blijkt waarheid geworden." En 'ja', daar mogen we best wakker van liggen, vindt hij. "De gevolgen zijn heel groot."

Gebieden opgeven

De ontwikkelingen rond het stijgen van onze zeespiegel worden nauwgezet in de gaten gehouden door het zogeheten Deltaprogramma. Maar dat is heel ingewikkeld, zegt Zanting. Volgens hoogleraar Waterveiligheid Kok gaat dat niet ver genoeg. "Een plan maken is één, de vraag is ook nog of we het goede plan hebben, maar ik denk dat het heel belangrijk is om praktische oplossingen te bedenken voor de scenario's van een stijging van 2 tot 3 meter. Dan druk ik het heel zacht uit", zegt hij. Het Rijnmondgebied is volgens Kok dan een gebied dat aandacht moet krijgen.

Die verschillende praktische oplossingen moeten volgens Kok vervolgens hun weg vinden naar politiek Den Haag. "Maar ze moeten ook gevoed worden met ontwerpen waaruit men kan kiezen. "Beide deskundigen denken dat er de komende tijd pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. "Eén van de oplossingen zou kunnen zijn gebieden op te geven, of moeten we delen afsluiten? Dat maatschappelijke debat moeten we wel gaan voeren."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie