Binnenland
NOS

'Het zijn toch een beetje de anti-Merkel-verkiezingen geworden'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het zijn toch een beetje de anti-Merkel-verkiezingen geworden'

De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel heeft zoals verwacht de meeste stemmen gekregen bij de Bondsdagverkiezingen. De partij kwam uit op 33,0 procent en lijdt daarmee een verlies van 8,5 procentpunt ten opzichte van 2013.

De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) is met 12,6 procent van de stemmen de derde partij van het land geworden en komt voor het eerst in het parlement.

'Het is toch een beetje de anti-Merkel-verkiezingen geworden'

Met de AfD komt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een rechts-populistische partij in de Bondsdag. Het leidde zondagavond hier en daar tot protestdemonstraties in Duitse steden, zoals op de Alexanderplatz in Berlijn, waar de AfD bijeen was. Vier jaar geleden haalde de anti-immigratiepartij de kiesdrempel van 5 procent niet.

Reacties op winst rechts-populistische AfD

Correspondent Jeroen Wollaars spreekt van een groot verlies voor Merkel en een afrekening met haar vluchtelingenproblematiek. "Het betekent vooral dat er aan de rechterkant van de CDU/CSU-combinatie een nieuwe, grote sterke partij in Duitsland bijkomt en dat is na de Tweede Wereldoorlog nog niet gebeurd. Dat gaat echt het politieke landschap hier op zijn kop zetten."

'Verkiezingsuitslag zal onvermijdelijk effect hebben op Duits-Nederlandse handel'

Ster advertentie
Ster advertentie