Binnenland
BNNVARA

Creëren veilige werkomgeving: 'Leidinggevenden weten bij God niet hoe ze dat aan moeten pakken'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Creëren veilige werkomgeving: 'Leidinggevenden weten bij God niet hoe ze dat aan moeten pakken'

Een week vol nieuwe berichten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Directeur voetbal bij Ajax Marc Overmars, Pvda-kamerlid Gijs van Dijk en een oud-leidinggevende bij de VPRO. Ook het kabinet ziet noodzaak om dit aan te pakken en maakte gisteren bekend dat Mariëtte Hamer regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag wordt. Maar is dat genoeg en wat is er nodig voor een veilige werkomgeving? Bij Vroeg! schuiven arbeidsrechtadvocaat Priscilla de Leede en Inge te Brake, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, aan om dit te bespreken.

Zowel van De Leede en Te Brake geven aan dat wanneer er berichten over grensoverschrijdende zaken in het nieuws komen, ze beiden platgebeld worden door organisaties voor hulp en advies. De Leede over beleidsadvies voor organisaties en Te Brake voor vragen over vertrouwenspersonen. Ondanks dat de vereniging van Te Brake nu weer voor een drukke periode staat, mist ze de wetgeving omtrent vertrouwenspersonen.

Ontbrekende wetgeving

"Uit onderzoek is gebleken dat 42% van de bedrijven in 2020 geen vertrouwenspersoon heeft." zegt Te Brake. De voorzitter denkt dat dit aantal zo laag is vanwege het feit dat het hebben van een vertrouwenspersoon nog niet verplicht is. Wel ligt er volgens Te Brake een initiatiefwet klaar voor het verplichten van vertrouwenspersonen, maar die is door corona vertraagd.

Fouten in organisaties

Een vraag die veel opkomt is waarom dit soort zaken nu pas naar buiten komen. De Leede geeft aan dat organisaties direct actie horen te ondernemen wanneer er ook maar sprake is van mogelijk grensoverschrijdend gedrag, maar dat deze organisaties daarin gefaald hebben. Te Brake beaamt dat dit soorten zaken vaak niet goed aangepakt worden. De voorzitter geeft aan dat dit te maken heeft met de toewijding van de top van de organisatie en de onhandigheid en onbekwaamheid om deze casussen aan te pakken: "Onze leidinggevenden in Nederland weten bij God niet wat ze moeten doen op het moment dat ze geconfronteerd worden met seksueel grensoverschrijdend gedrag."

Oplossingen

Te Brake geeft aan dat het niet verplicht is voor leidinggevende om een training te volgen over gedrag op de werkvloer. Zo’n soort training zou grensoverschrijdend gedrag al kunnen voorkomen. Ook zou Te Brake graag zien dat de functie van de vertrouwenspersoon meer serieus wordt genomen. "Op dit moment is de functie van een vertrouwenspersoon niet beschermd, je kan makkelijk uit je functie ontheven worden. Door het goedkeuren van de initiatiefwet kunnen we dat voorkomen."

De Leede zegt dat het aan werkgevers is om actie te ondernemen zodat mensen met plezier en vol vertrouwen weer naar hun werk kunnen gaan.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

#28 - Een veilige werkomgeving. Wat is daar voor nodig? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie