Binnenland
EO

Is Black Lives Matter een radicale beweging?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Black Lives Matter een radicale beweging?

De BBC en de Engelse voetbalwereld trekken hun handen af van Black Lives Matter. Volgens critici bestrijdt de organisatie niet alleen racisme, maar houden ze er ook radicale denkbeelden op na. Telegraaf-journalist Wierd Duk noemt het in Dit is de Dag "een extreemlinkse organisatie die oproept tot geweld". Volgens Angelique Duijndam van Black Lives Matter brengt de beweging juist verschillende mensen bij elkaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Duk maakt zich zorgen over de ideologie van Black Lives Matter: "In de Verenigde Staten heeft een van de woordvoerders aangegeven dat ze het kapitalistische systeem zullen vernietigen als het ze niet geeft wat ze willen. Het is een neo-marxistische beweging die in plaats van klasse, ras als kernpunt heeft. Alle witte mensen zijn schuldig en zijn als racist geboren. De witte man is altijd de onderdrukker, de zwarte is de onderdrukte."

Racisme in Nederland

Angelique Duijndam is betrokken bij Black Lives Matter en organiseerde een demonstratie in Middelburg. Volgens haar is de kritiek van Duk onterecht: "We zijn in Nederland een andere organisatie dan Black Lives Matter in Engeland of Amerika. In Nederland richten wij ons op de bestrijding van rassendiscriminatie, ik heb niets te maken met het kapitalisme." Volgens Duijndam is racisme ook in Nederland een dagelijkse realiteit: "We krijgen altijd te horen: het gebeurt alleen in Amerika. Daar hebben ze George Floyd, maar hier hebben we Tomy Holten. Dit zijn óók Nederlandse toestanden."

Verdeeldheid

Duijndam roept critici op om met Black Lives Matter in gesprek te gaan: "We zijn volgens mij allebei tegen racisme, dan is het noodzakelijk om in gesprek te blijven." Volgens Duk is dat nu juist het probleem: "De internationale leiding wil helemaal niet in gesprek. Hun ideologie zorgt voor splitsing en splijting. Het is exclusief, de witten mogen niet meedoen."

Daar herkent Duijndam zich niet in. "Als u goed kijkt naar de demonstraties, ziet u witte, bruine en zwarte mensen. Iedereen voelt zich betrokken bij Black Lives Matter. Het gaat erom: we tellen allemaal mee. Die demonstraties zorgen voor toenadering, ook naar jongeren toe. We willen samen verder."

Ster advertentie
Ster advertentie