Binnenland

Nog 25 jaar steenkool via Rotterdamse haven

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog 25 jaar steenkool via Rotterdamse haven

Ondanks bezwaren van milieuorganisaties en een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam, is het contract voor de doorvoer van steenkool via de Rotterdamse haven met 25 jaar verlengd. Rotterdam is de grootste doorvoerhaven van steenkool in Europa.

De gemeenteraad nam afgelopen november een motie aan, waarin werd aangedrongen op afbouw van de kolenoverslag. De vervuilende kolen komen van buiten Europa, en worden via de Rotterdamse haven doorgevoerd naar bijvoorbeeld kolencentrales in binnen- en buitenland.

Volgens de lokale politiek moet de haven bijdragen aan de uitvoering van de afspraken die gemaakt zijn in het klimaatakkoord van Parijs. Om de uitstoot van CO2 tegen te gaan, vinden veel deskundigen dat er vooral snel een einde moet komen aan het gebruik van steenkool.

Toch heeft het bedrijf dat de kolenoverslag doet, het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO), het huurcontract met het Havenbedrijf voor 25 jaar kunnen verlengen. De gemeenteraad van Rotterdam debatteert er morgen over.

Ster advertentie
Ster advertentie