Binnenland
KRO-NCRV

Journalist die molotovcocktail in huis kreeg over de impact van die aanslag

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalist die molotovcocktail in huis kreeg over de impact van die aanslag

Bij journalist Willem Groeneveld van Sikkom werden deze zomer twee molotovcocktails zijn huis binnen gegooid. “Het leven staat nog steeds een beetje op de kop. Maar dit is veel breder dan alleen mijn persoontje”, vertelt hij bij Spraakmakers.

“Mijn vriendin lag al in bed, maar ik nog niet”, vertelt Groeneveld over die avond. “We hoorden wat gerommel, maar het was toch een rumoerige avond door de KEI-week, de introweek voor Groningse studenten. Mijn vriendin vertrouwde het niet en ik had twee jongens zien wegrennen. Toen ben ik toch even beneden gaan kijken en brandde het in de hal.” Een raampje in de deur was geforceerd en daardoor bleken twee molotovcocktails naar binnen gegooid.

Groeneveld verbleef daarna een week in een safehouse en de dreiging is nog steeds niet helemaal weg. “Daar kan ik niet te veel over uitweiden omdat het over beveiliging gaat. Maar ik heb nog steeds restricties en maatregelen die mijn leven inperken.”

'Vrij felle pen'

Vermoed wordt dat de aanslag op Groeneveld uit een anti-coronahoek komt. “Daar schrijven we met vrij felle pen over. We gaan op de site en sociale media hard in tegen mensen die abjecte vergelijkingen maken of onjuiste beweringen doen. Dat heeft vermoedelijk kwaad bloed gezet bij een bepaalde groepering.”

“We beschouwen Sikkom als onze kroeg waar gasten open gesprekken kunnen voeren”, vertelt Groeneveld die uitlegt dat artikelen soms “tegen het activistische aanschuren”. Zo schrijven ze behoorlijk fel over huisjesmelkers, legt de journalist uit. “In die kroeg willen we dat alles besproken kan worden. Als daar mensen met een masker op binnen komen lopen om mensen uit te schelden en ons ervan betichten dat we nepbier verkopen, dan verpesten zij het voor de rest.”

'Breder dan mijn persoontje'

Het OM heeft twee verdachten aangehouden en onderzoekt poging tot moord dan wel doodslag. Zelf spreekt Groeneveld van terreur. “Het is veel breder dan alleen mijn persoontje. Van politieagenten die op het Malieveld hun werk doen worden adressen gedeeld. GGD-medewerkers durven de wijken niet meer in met prikbussen. Deze bedreigingen en intimidaties zijn allemaal met het doel om mensen het zwijgen op te leggen of een richting op te sturen.”

Groeneveld heeft wel de indruk dat het OM de zaak zeer serieus neemt. “Ik val onder hetzelfde team van de politie als Johan Derksen. Hij zegt wel eens dat er weinig gedaan wordt voor bedreigde mensen, maar ik heb daar een heel andere ervaring mee.”

Binnen een paar dagen werden de verdachten aangehouden, zo vertelt de journalist. “Ik ben toen met taart naar het politiebureau gegaan. Ik had verwacht dat het misschien om negen of tien mensen zou gaan, maar het bleek een rechercheteam met 25 agenten. Ik had dus veel te weinig taart mee.”

Dubieuze sites

Groeneveld zou wel vaker met lezers in gesprek willen gaan om uit te leggen hoe een artikel tot stand komt. “Laat ze maar naar de redactie komen. Journalistiek is belangrijk - zowel op hyperlokaal als mondiaal niveau. Zonder goed werkende journalistiek, werkt de democratie minder goed. Het is toch vreemd dat mensen wel vertrouwen hebben in dubieuze sites, en niet in traditionele media die bereikbaar zijn, verantwoording afleggen en transparant zijn.”

Groeneveld is toch ergens meer terughoudend geworden in zijn werk, vertelt hij. “We letten iets meer op de toon. Dat is niet een knieval, maar veiligheid is toch belangrijker dan welk principe dan ook. Maar we gaan in feite voor 95 procent op dezelfde voet verder. Maar ik merk wel dat ik er moeite mee heb, daar rekening mee houden.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie