Binnenland
KRO-NCRV

Telegraaf-hoofdredacteur tegen minister: Laat mijn journalisten met rust

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Telegraaf-hoofdredacteur tegen minister: Laat mijn journalisten met rust

De recherche moet met z’n handen afblijven van de telefoongegevens van Telegraaf-journalisten. Dat zegt hoofdredacteur Paul Jansen in 1 op 1, een dag na de aanslag op zijn krant.

Het OM kondigde woensdagochtend aan dat de Rijksrecherche een onderzoek start naar het lek uit de vertrouwenscommissie die zich bezighoudt met de burgemeestersvoordracht in Amsterdam. De Telegraaf publiceerde eerder deze week geheime informatie over de voordracht.

Paul Jansen (De Telegraaf) tegen minister: laat mijn journalisten met rust

Na de aanslag van dinsdag kreeg hoofdredacteur Jansen veel steunbetuigingen, onder anderen van minister Grapperhaus van justitie. Die noemde de persvrijheid in Nederland 'een groot goed'.

Persvrijheid onder druk

Maar volgens Jansen staat die persvrijheid in Nederland onder druk. Niet alleen door aanslagen als die op zijn krant, maar ook door de opstelling van de overheid. Eerder deze maand werd bekend dat het OM een journalist van het Brabants Dagblad afluisterde en zijn telefoongegevens opvroeg, ook bij een onderzoek naar een lek uit een vertrouwenscommissie. Het OM heeft daar inmiddels excuses voor aangeboden, maar Jansen vreest voor herhaling.

“Als de minister meent dat hij pal staat voor persvrijheid, dan kan hij dat in deze zaak goed laten zien door te zorgen dat de Rijksrecherche mijn journalisten met rust laat”, zegt Jansen.

Niet bijvoorbaat uitgesloten

Helaas voor Jansen laat het OM woensdagochtend aan RTL Nieuws weten dat journalisten niet bij voorbaat uitgesloten zijn als onderwerp van het onderzoek. "Daar ga je dus alweer", zegt de hoofdredacteur. "Dat is precies waar ik dus bezwaar tegen maak. Ik ben blij met alle steun die we hebben gekregen gisteren, van hoog tot laag. Maar het moeten geen krokodillentranen zijn van de kant van de autoriteiten. Als het OM nu alweer dit niet uitsluit vind ik dit zorgwekkend. Het is geen incident, het duidt wederom op tunnelvisie. Het duidt op een respectloze omgang met de persvrijheid.”

Ster advertentie
Ster advertentie