Binnenland

Belgische Tamara Stojákovic is Beste Leraar Nederlands 2017

foto: Bart Kool/KRO-NCRVfoto: Bart Kool/KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgische Tamara Stojákovic is Beste Leraar Nederlands 2017

[KRO-NCRV] Tamara Stojákovic (31), docent op het Atheneum MXM in Merksem, kreeg zaterdagochtend in De Taalstaat (KRO-NCRV) uit handen van onderwijsminister Bussemaker de prijs overhandigd. Het is de eerste keer dat de titel Beste Leraar Nederlands naar België gaat.

Het is de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt. Volgens de jury leeft Stojákovic zich in haar leerlingen en hun taalleerproces in. Ook probeert ze haar leerlingen met nieuwe media te ondersteunen. Stojákovic maakt en deelt veel materiaal, zoals haar filmpjes. Bovendien houdt ze functioneringsgesprekken als alternatief voor mondelinge toetsen, omdat ze vindt dat ze te weinig tijd heeft voor de leerlingen.

Het verhaal van Tamara Stojákovic is bijzonder. Als 11-jarige oorlogsvluchteling kwam ze uit Bosnië naar België. Inmiddels staat ze alweer zeven jaar voor de klas als lerares Nederlands. Stojákovic probeert zich als docent aan te passen aan de leefwereld van de leerlingen. ''Ik vraag mijn leerlingen voortdurend wat ze missen in de lessen, maar denken later in het echte leven nodig te zullen hebben.''

Jury en samenwerking

In totaal zijn er meer dan zevenduizend stemmen uitgebracht, dat is meer dan ooit. Tamara Stojákovic kreeg van de drie genomineerden de meeste stemmen. De andere kandidaten waren Henk ter Haar van de gereformeerde scholengemeenschap Guido in Arnhem en Didy Pijpker van het Eemsdeltacollege in Siddeburen. De jury werd gevormd door lerares Trudy Coenen, hoogleraar Peter-Arno Coppen en de Vlaamse emeritus-hoogleraar Frans Daems.

Onderwijsorganisaties in Nederland en België ondersteunen de verkiezing, net als mede-organisator Onze Taal en dit jaar ook de VRT. Kandidaten uit België kunnen al langer meedingen naar de titel. Voor het eerst werkte De Taalstaat samen met het VRT Radio 1 programma De Bende van Annemie.

Ster advertentie
Ster advertentie