Binnenland

Curlingmannen Oranje stunten op EK

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Curlingmannen Oranje stunten op EK

De Nederlandse curlingmannen hebben in de groepsfase van het Europees kampioenschap voor een enorme stunt gezorgd. Oranje nam in het Zwitserse Sankt Gallen met 9-5 de maat van titelverdediger Zweden. De Zweden waren na vier wedstrijden nog ongeslagen op het EK.

Nederland, met skip Jaap van Dorp, nam in het eerste end al een 2-0 voorsprong. De Zweden kwamen een end later nog langszij, maar nadat Oranje op 4-2 was gekomen in het derde end liepen de Scandinaviërs alleen nog maar achter de feiten aan.

Gio Lippens over de prestaties op het EK

In het negende end kwam Oranje op 9-5 waardoor het laatste end niet eens meer gespeeld hoefde te worden. Zweden veroverde tien Europese en zeven wereldtitels en won op de Winterspelen van Sotsji (2014) brons.

Startbewijs WK

Eerder dit EK won Nederland al van Oostenrijk en Slowakije. Door de derde overwinning komt deelname aan het WK erg dichtbij. Daarvoor moet Oranje bij de beste zeven (van de tien) landen eindigen. Nederland speelt dinsdag tegen de concurrenten Duitsland en Rusland.

Het EK in Sankt Gallen duurt tot en met komend weekeinde. Een week later wacht het olympisch kwalificatietoernooi in Tsjechië waar Oranje een historisch startbewijs voor de Winterspelen in februari in Zuid-Korea wil afdwingen.

Ster advertentie
Ster advertentie