Binnenland

Zo leer je wijn proeven als een pro

NTR
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo leer je wijn proeven als een pro

Vinoloog en Master of Wine Cees van Casteren legt in Mangiare! de methode van het proeven uit. Met de zes stappen van de Karaatmethode wordt wijnproeven voor iedereen kinderspel. "Je hoeft geen aanleg te hebben, het is allemaal oefening."

Karaatmethode voor wijnproeven

"Als je de letters volgt, kun je in zes stappen een wijn proeven", legt Cees uit. "De truc is dat je op alle aspecten afzonderlijk gaat letten. Dan kom je uiteindelijk tot een totaalbeeld."

K, van Kleur

"Bij de kleur kijk je naar de intensiteit: hoe diep is de kleur, hoe licht is de kleur. Bij witte wijn gaat dat van citroengeel, bleek naar diepgeel, oranje."

A, van Aroma

Druiven geven verschillende aroma's, afhankelijk van het klimaat. "Ook hier kijk je naar de intensiteit." Dat doe je simpelweg door je neus bij het glas te houden. Wat ruik je? Denk aan vruchten, van kruisbessen tot passiefruit, appels, mango's.

R, van Restsuikers

"Wijn is gemaakt van gegist druivensap. Bij rode wijn ga je de druiven kneuzen en laat je het gisten in een tank. Dat is alcoholische gisting: gistcellen zetten de suiker om in alcohol. In dat proces komen de kleurstoffen van de schil en de tannine ook in de wijn. Daardoor krijg je een rode wijn."

Bij witte wijn ligt het anders. "Deze pers je meteen, dus er zitten geen schilletjes bij. Ook geen tannine, want dat zit in de schil. Dan krijg je de lichte kleuren van witte wijn."

In deze stap onderzoek je of, en in welke, er restsuikers in de wijn zitten. "Dat lijkt simpel, maar dat is niet zo. Omdat ons lichaam redelijk resistent is voor suikers. We zijn suikers zo gewend."

A, van Assiliteit

Zuren. "Wijnen zijn allemaal redelijk zuur. Bij zuur krijg je speekselvorming. Dat is een mechanisme van het lichaam om de tanden te beschermen voor de zuren."

A, van Alcohol

"Hoe valt het in de mond, is hij sterk, proef je veel alcohol?' Veel alcohol zie je vaak in een warm klimaat met veel zon. Laag alcohol betekent een frisser klimaat: noordelijk, hoog op een berg of ergens aan de kust.

T, Tannine

Tannine voelt droog, 'stroef op de tanden'. "Bij tannine gebeurt het tegenovergestelde als bij zuur: ze binden met de proteïne in je mond en dan droogt het uit. Als je dat heel sterk op je voortanden voelt, dan zijn het hout-tanninen."

Wijn met veel tannine kun je het best drinken bij eten. "Die tannine bindt met de proteïne in bijvoorbeeld vlees of vis." Dan krijg je de wijn-spijs werking.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie