Binnenland
KRO-NCRV

Moeten tijdelijke huurcontracten worden afgeschaft? 'Flexibele huurmarkt moet mogelijk zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten tijdelijke huurcontracten worden afgeschaft? 'Flexibele huurmarkt moet mogelijk zijn'

Bijna de helft van de particuliere huurders heeft een kortlopend huurcontract voor slechts twee jaar of zelfs korter, blijkt uit onderzoek van onder andere dagblad Trouw. Daarna kan een huurder zomaar op straat komen te staan. De snelle bewonerswisselingen gaan vaak gepaard met een stevige huurverhoging. PvdA en GroenLinks willen onder meer daarom dat tijdelijke huurcontracten worden afgeschaft. Spraakmakers legt dat idee voor aan betrokkenen en experts.

"Ik denk dat het heel belangrijk is dat wanneer er behoefte is aan tijdelijke huur, je dat ook faciliteert", zegt Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang. Hij reageert daarmee op de stelling in Stand.nl: 'Tijdelijke huurcontracten moeten worden afgeschaft.'

Na aanname van de Wet Doorstroming Huurmarkt in 2016 nam het aantal tijdelijke contracten een vlucht. De wet moest zorgen voor een betere doorstroming van huur naar koop zodat mensen sneller een woning zouden krijgen. Maar dat is mislukt, blijkt uit onderzoek van onder andere dagblad Trouw.

Meer flexibiliteit

"Er zijn veel groepen die behoefte hebben aan tijdelijke huurwoningen. Denk aan mensen die hun woning hebben verkocht en nog geen nieuwe woning hebben. Of mensen die naar het buitenland vertrekken, studenten, expats, die wil je faciliteren", legt Van de Noort uit.

Hij pleit voor meer flexibiliteit. "Als er behoefte is aan een contract van drie jaar of vijf jaar, moet dat mogelijk zijn." Nu is een huurcontract twee jaar tijdelijk en daarna voor onbepaalde tijd. Volgens Van de Noort 'te rigide'. "Meer flexibiliteit is echt nodig", zegt hij. "Als huurder en verhuurder tevreden zijn, wil je zo'n contract kunnen verlengen en dat kan nu niet. Een huurcontract van twee jaar en één dag betekent meteen een oneindig contract."

'Niemand wil huren'

Carla Huisman van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) deed onderzoek naar tijdelijke huurcontracten. Volgens haar begint de situatie in Nederland erg te lijken op de ontwikkelingen die 20 jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk plaatsvonden. "Daar hadden ze ook voornamelijk vaste huurcontracten, tot stapsgewijs meer tijdelijke huurcontracten ingevoerd werden. En nu bestaat de hele huurmarkt daar uit tijdelijke huurcontracten. Op elk moment kunnen ze zonder reden worden opgezegd. Dat leidt tot veel problemen, mensen hebben geen woonzekerheid. Niemand wil daar huren, daar komt het op neer", aldus Huisman.

Huisman denkt dat het in Nederland ook die kant op gaat. "Dat we nu tijdelijke contracten willen gaan verlengen, wijst daarop." Huisman vindt het schrikbarend dat er nieuwe wetten aangenomen worden, zonder cijfermatige onderbouwing. "In bijna de helft van de vrije sector bestaat nu uit tijdelijke contract, blijkt uit onderzoek van Investico."

Van de Noort benadrukt dat de 'norm' een vast huurcontract blijft en dat er vooral woningen bij moeten komen. "De komende 10 jaar moeten we een miljoen woningen bouwen, daar moeten we ons op richten want het is belangrijk dat er voor iedereen iets te kiezen is. En iets betaalbaars te kiezen is."

Stand.nl: Tijdelijke huurcontracten moeten worden afgeschaft

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie