Binnenland
WNL

Harde kritiek oud-minister Veerman op CDA-fractie: 'Ze zijn veel te weinig zichtbaar in deze stikstofdiscussie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Harde kritiek oud-minister Veerman op CDA-fractie: 'Ze zijn veel te weinig zichtbaar in deze stikstofdiscussie'

Volgens CDA-prominent en oud-landbouwminister Cees Veerman is de CDA-Tweede Kamerfractie “veel te weinig zichtbaar” in de stikstofdiscussie. Dat zegt hij in het programma Sven op 1. Veerman reageerde op de winst in de peilingen van de BoerBurgerBeweging en vindt dat een “teken aan de wand voor partijen die zich over het landelijk gebied ontfermen”. “Ik heb me de afgelopen weken afgevraagd wat het CDA bijdraagt aan het kabinet. Dus ik pleit er voor om luid en duidelijk te melden wat de partij er van vindt. Je moet je daar in roeren als partij.”

Verder vindt Veerman dat de Tweede Kamerfractie van zijn partij de voorwaarden waar het kabinet de beoogde stikstofdoelen mee wil behalen moet heroverwegen. “Ik pleit niet voor het terzijde schuiven van de doelen, maar wel om ruimte te zoeken in de maatstaven waar het beleid op gebaseerd wordt. Daar heb ik contact over met de CDA-fractie, maar wat ze daarmee doen laat ik aan hen over”, aldus de voormalig landbouwminister.

Johan Remkes

Ook op de benoeming van Johan Remkes als bemiddelaar tussen overheid en boeren toont Veerman zich kritisch. “Niks ten nadele van Remkes – hij is een ervaren en wijs man – maar ik zou voor twee of drie bemiddelaars hebben gekozen.” Dat had het wat minder een VVD-sausje gegeven, aldus Veerman.

Bovendien blijkt Remkes een smal draagvlak te hebben onder de boeren. Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) had zelf een andere naam in portefeuille, geeft Veerman aan, te weten: Elbert Dijkgraaf, oud-Kamerlid voor de SGP. Maar hij kreeg niet de gelegenheid om daarover met de premier te spreken. “Rutte heeft dat in één weekend even snel besloten.”

Maaike Timmerman in gesprek met Cees Veerman

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie