Binnenland
AVROTROS

Slapen in het donker helpt tegen depressie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slapen in het donker helpt tegen depressie

Volgens Japanse onderzoekers kan een klein beetje licht in je slaapkamer zorgen voor een depressie. Dat zeggen de onderzoekers in een nieuwe studie, gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

Ze vonden een sterk verband tussen blootstelling aan licht tijdens het slapen en symptomen van depressie bij oudere volwassenen. Zelfs een zwak licht in de slaapkamer zou al voor depressieve gevoelens kunnen zorgen.

Makkelijke manier om depressie te voorkomen

Tegen TIME Magazine zegt één van de onderzoekers dat een totaal verduisterde slaapkamer een nieuwe en makkelijke manier is om een depressie te voorkomen. Er werden testen gedaan bij 863 oudere volwassen Japanse mensen die twee jaar lang werden gevolgd. Hieruit blijkt dat hoe sterker er zichtbaar licht in de slaapkamer is, hoe groter de kans op een depressie wordt. Maar heel sterk hoeft dat licht niet eens te zijn, want mensen die een nacht lang aan meer dan 15 watt werden blootgesteld ontwikkelden al sneller symptomen van een depressie.

Naar het precieze verband tussen nachtlicht en depressie moet nog verder onderzoek worden gedaan, maar gedacht wordt dat het lichaam minder van het slaaphormoon melatonine aanmaakt en dat dit dus ook psychische effecten veroorzaakt.

Trending Vandaag

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op EenVandaag.nl voor alle items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie