Binnenland
NOS

Vaker achterstand bij kinderen van laaggeletterde ouders: 'Inhalen heel moeilijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaker achterstand bij kinderen van laaggeletterde ouders: 'Inhalen heel moeilijk'

De kinderen van laaggeletterde ouders beginnen vaker al met een taalachterstand op school. Vandaag, op de dag waarop de Week van Lezen en Schrijven begint, vraagt Stichting Lezen en Schrijven aandacht voor het groeiende probleem. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met directeur Geke van Velzen.

"Ouders spelen een ongelofelijk belangrijke rol in de taalontwikkeling van jonge kinderen, door veel te praten met je kind of voor te lezen. Heel vaak zijn ouders zich daar niet bewust van, waardoor teveel kinderen met een te kleine woordenschat aan de basisschool beginnen en dat moeilijk weer inhalen", zegt Van Velzen.

"Daarmee blijft het probleem in stand: ouders die moeite hebben met taal geven dat door aan hun jonge kinderen. Zo groeit het aantal kinderen dat het risico loopt laaggeletterd te worden."

'Hardnekkig probleem'

"Er zijn verschillende manieren om daarmee om te gaan", aldus Van Velzen. "Het belangrijkste is ouders bewust maken van de rol die ze kunnen spelen. Het is een hardnekkig probleem. Kinderen die uit een laag taalvaardige omgeving komen, kennen significant minder woorden tegen de tijd dat ze aan de basisschool beginnen. Omdat het zo lastig te repareren is, moet je echt op tijd starten. Daar vragen wij aandacht voor deze week."

'Elke dag last van'

"Als je moeite hebt met taal, dan loop je daar in je dagelijks leven constant tegenaan. Of je het nu lastig vindt om formulieren goed in te vullen of medicijnen juist te gebruiken, het heeft veel invloed op je leven. Daarom is het schoolsysteem enorm belangrijk, maar we zien toch dat kinderen die al met een achterstand starten, moeite hebben om dat in te halen", stelt Van Velzen.

"Juist omdat die gevolgen op latere leeftijd zo groot zijn, ook om goed mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt, is het belangrijk om daar vroeg mee te starten. We hopen deze week met tal van organisaties aandacht te vragen voor dit belangrijke thema, zodat die overdracht van laaggeletterdheid stopt."

r1jn laaggeletterdheid

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie