Binnenland
EO

'Jaag bijlesbureaus met pek en veren de school uit'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jaag bijlesbureaus met pek en veren de school uit'

Het Monseigneur Frencken College in Oosterhout besloot te stoppen met samenwerken met alle commerciële bijlesbureaus. Een hele goede zaak, zegt Thijs Roovers van der Algemene Onderwijsbond in Dit is de dag: "Stuur al die bureaus met pek en veren de school uit", zegt hij.

Moeten middelbare scholen samenwerking met commerciële bijlesbureaus stoppen? (17 januari 2024) - Dit is de Dag

Roovers is onverbiddelijk over de bijlesinstituten. "Ze werken kansenongelijkheid in de hand. Het begeleiden van persoonlijke ontwikkeling, huiswerkbegeleiding, het klinkt allemaal heel nobel, maar het is alleen voor een bepaalde groep mensen: mensen die hier vorstelijk voor betalen. Een hele groep kan dat niet opbrengen", zegt hij fel.

Persoonlijke ontwikkeling en huiswerkbegeleiding moet gewoon onder schooltijd gebeuren, vindt Roovers. "Het moet gebeuren door professionele mensen die ervoor gestudeerd hebben.: Bij bijlesinstituten wordt niet door een onafhankelijke partij vastgesteld of de kwaliteit goed genoeg is: "Het staat iedereen vrij er eentje op te richten en als het niet goed gaat, start je er eentje met een nieuwe naam…"

In Oosterhout kregen de bureaus gratis huisvesting binnen de school. Vanaf komende zomer is dat voorbij. Ook maakt de school geen reclame meer voor bijlesinstituten. Hiermee werd gehoor gegeven aan een oproep van het Ministerie van Onderwijs om dit soort extra inzet voor leerlingen af te bouwen. "Het is niet normaal dat betaalde bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining erbij hoort", schreef het ministerie.

'We voorzien in een behoefte'

Claudia de Grooth, die bijles geeft met haar bedrijf De Grooth Studiebegeleiding, vindt eigenlijk ook dat haar bureau niet zou moeten bestaan. Maar het is toch nodig, zegt ze: "Ik kom zelf uit het onderwijs en ik zie dat daar echt gedreven mensen zijn. De wil om het beste onderwijs te geven is er, maar de mogelijkheden en de financiën niet. Dan is het belangrijk dat er een instituut als de onze is, die daarin wel kan voorzien", zegt ze.

De Grooth erkent niet dat het kansenongelijkheid in de hand werkt. "De kansenongelijkheid is veel breder. Sommige kinderen kunnen op vakantie, anderen niet, sommige kinderen kunnen paardrijden, anderen niet", zegt ze. Ze vindt dat de overheid eerst moet zorgen dat de kwaliteit van het onderwijs goed genoeg is, zodat zij niet meer nodig is.

Roovers is het eens met dat laatste, maar hij vindt de vergelijking met vakantie en paardrijden onzin. "Dat bepaalt niet naar welk vervolgonderwijs je gaat", zegt hij. "Het onderwijs is een publieke dienst, net als de zorg en veiligheid. Waarom kijken we daarnaar op deze manier?" vindt hij.

Moeten middelbare scholen samenwerking met commerciële bijlesbureaus stoppen?

Video niet beschikbaar

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie