Naar homepage
Binnenland

Fiscus geeft voor het eerst telefonische hulp bij aangifte
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fiscus geeft voor het eerst telefonische hulp bij aangifte

De Belastingdienst gaat voor het eerst mensen via de telefoon helpen met hun belastingaangifte. Normaal kunnen mensen voor zo'n hulp terecht op belastingkantoren, maar dat is door de coronacrisis niet mogelijk. Een proef beviel goed en vanaf deze week worden zo'n 12.000 mensen telefonisch geholpen.

Bjorn Meijer is bij de Belastingdienst verantwoordelijk voor de hulp bij aangifte en vertelde in het NOS Radio 1 Journaal voor wie dit nieuwe systeem o.a. handig kan zijn.

Eenvoudige aangifte

Het gaat om mensen die al een afspraak met de Belastingdienst hadden voor hulp bij de aangifte. Deze groep heeft automatisch uitstel gekregen. Het grootste deel van de belastingplichtigen, meer dan 9,3 miljoen mensen, heeft de aangifte inkomstenbelasting over vorig jaar ingestuurd voor de deadline van 1 mei.

Dit jaar vroegen minder mensen om hulp dan in andere jaren. Vorig jaar werden ruim 50.000 mensen geholpen, dit jaar kreeg de fiscus 48.000 verzoeken om hulp binnen. "Het zijn er minder omdat we ook de campagne vroegtijdig moesten stopzetten door corona", zegt een woordvoerder.

De fiscus kan voorlopig niet voldoen aan alle hulpvragen, vanwege corona. De telefonische hulp die nu wordt aangeboden, geldt vooralsnog alleen voor 12.000 mensen met een "eenvoudige" aangifte, waarbij vrijwel niets aangepast of extra ingevuld hoeft te worden.

Uitstel voor complexe aangiftes

Andere mensen hebben wel automatisch uitstel gekregen voor de belastingaangifte, maar de dienst kan hen daarbij op dit moment nog niet helpen. "We onderzoeken nu of we ook mensen met een complexere aangifte, bijvoorbeeld met aftrekposten, telefonisch kunnen helpen, maar dat doen we nu nog niet."

Ook de vraag of de telefonische dienstverlening beschikbaar zal blijven als de hulp op belastingkantoren wordt hervat, kan de Belastingdienst nog niet beantwoorden. "We zijn nu eerst bezig met het uitbreiden van de hulp aan mensen met meer complexere aangiftes."

Mensen die uitstel van de belastingaangifte kregen, hebben tot 1 september de tijd om deze alsnog in te vullen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie