Binnenland
NOS

Podcast De Dag: 'Gevolgen privacyschending pas merkbaar als het al te laat is'

foto: ANP/NOSfoto: ANP/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 'Gevolgen privacyschending pas merkbaar als het al te laat is'

#DeleteFacebook is al een paar dagen een trending-topic op sociale media en het nieuws over databedrijf Cambridge Analytica doet de gemoederen hoog oplopen. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter vindt het tijd voor een wake-up call. 'Als iets gratis is, ben je zelf het product. Maar tegen de tijd dat je de gevolgen merkt, is het al te laat', zegt hij in De Dag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De afgelopen dagen is stukje bij beetje duidelijk hoe Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen Amerikaanse Facebookgebruikers heeft buitgemaakt. Volgens een oud-medewerker van het databedrijf werden de gegevens gebruikt om psychologische profielen op te stellen waarmee kiezers werden beïnvloed tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Voor Facebook is het de grootste privacyschending ooit, maar De Winter wijst ook op andere bedrijven die de afgelopen jaren in opspraak zijn geraakt. Zo gebruikte taxidienst Uber het programma ‘God View’, waarmee te zien was waar alle chauffeurs in New York reden. De Winter: “We moeten ons beter beseffen wat het betekent als één bedrijf al jouw data in handen heeft.”

Verder in De Dag

Vandaag is het Happy Bach day om de 333ste verjaardag van de beroemde componist te vieren. Violist en psychiater Esther van Fenema legt uit waarom de muziek van Bach op veel mensen een rustgevende uitwerking heeft. "Het zit hem vooral in de wiskunde die Bach in zijn composities verwerkt.

Venezolanen vluchten massaal naar buurland Colombia. Edwin Koopman van Bureau Buitenland reisde naar de Colombiaanse grensstad Cucuta en vertelt over zijn reis.


Ster advertentie
Ster advertentie