Binnenland
NTR

Vakantietip: kook eens buiten, in een wijngaard, op open vuur

foto: Boek 'De Wijnboer'foto: Boek 'De Wijnboer'
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakantietip: kook eens buiten, in een wijngaard, op open vuur

"Een verhaal over goede wijn is altijd het verhaal van een maker die zijn of haar hart volgt en daarbij flinke obstakels zal moeten overwinnen", vertelt wijnimporteur Olle Swets in Mangiare! Om die verhalen te kunnen vertellen besloten wijnimporteur Olle Swets en fotograaf Charlotte Marres met een zelfontworpen keukentje op reis te gaan en op open vuur te koken.

{podcast audio="139255" caption="Mangiare! Over De Wijnboer" }

Reiskeukentje

Olle: "Met een keukentje in onze koffer in het vliegtuig stappen om middenin een wijngaard te gaan koken." Wijnimporteur Olle Swets en fotograaf Charlotte Marres gingen met een zelfontworpen keukentje langs wijnboeren door heel Europa om in hun gaard, onder allerlei weersomstandigheden, op open vuur met hen koken. Vuur verbindt en onder het koken en eten komen altijd de beste verhalen los.

De wijn van de producenten vormde steeds het uitgangspunt voor wat ze kookten in de gaard. "Vaak kookten de wijnmakers ook mee, en zo raakten we geïnspireerd door hun familierecepten. Coquilles met een druppel olijfolie en witte wijn van Sasa Radikon uit Friuli, een salade met voorjaarsgroenten van Silvia Altare in Barolo."

Koken in de wijngaard

Olle: "We moesten het wel uitleggen hoor, als we aankwamen. Want de meesten wilden natuurlijk ons gewoon uitnodigen in hun huis en daar ons ontvangen. Doordat we zeiden nee, wij gaan koken in jullie wijngaard, waren wij niet te gast bij hun, maar werkten we met z'n allen samen aan de maaltijd. Dat verandert de dynamiek.

Zij hoefden in principe alleen de wijn mee te nemen. De rest deden wij. Maar dan gingen ze natuurlijk wel helpen. Met het vuurtje stoken, met spullen ernaartoe slepen. En doordat we letterlijk tussen hun wijnranken zaten, werden we ons allemaal zo bewust van die kwetsbare omgeving, van de ongelofelijke hoeveelheden werk die erin gaat zitten."

Buiten koken

Buiten koken moet wel voorzichtig gebeuren. Olle: "Zeker in Zuid-Europa mag je in de zomer helemaal geen vuur stoken. Daar gingen we dan ook in het najaar naartoe en de wijnboer waar we wel in de zomer waren, daar gingen we koken op het laadplatform van de vrachtwagens, want dat was een betonnen plaat, daar kon niets gebeuren. Ik wil erg graag uitdragen hoe leuk het is om dit te doen, maar voel wel heel sterk dat ik moet uitleggen hoe je dat verantwoord doet."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie