Binnenland
KRO-NCRV

'Vinden wij cocaïnegebruik echt wel zo erg?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vinden wij cocaïnegebruik echt wel zo erg?'

"Wanneer een bekende Nederlander zijn eigen cocaïnegebruik erkent, zoals Wim Kieft, Najib Amhali en Gordon dat deden, dan reageren mensen niet met: Jij bent een klootzak, want je helpt de drugskartels. We zien mededogen." Dat zegt NRC-misdaadverslaggever Jan Meeus bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Deze maand deed de Nederlandse douane de grootste drugsvangst ooit. Maar liefst achtduizend kilo cocaïne werd onderschept tussen een lading bananen. Je zou denken dat er een grote overwinning is behaald in de strijd tegen drugs, maar voor Jan Meeus symboliseert deze enorme vangst juist het onvermogen van de Nederlandse politiek om dit probleem aan te pakken.

"De inkoop van zo'n partij kost in Zuid-Amerika tussen de 16 en 80 miljoen", zegt Meeus. "Dat is ook voor criminelen veel geld. Toch zijn ze bereid deze risico's te nemen, wat aangeeft dat dit een beproefde smokkelmethode is." Meeus stelt dat criminelen hun smokkelmethoden geleidelijk opbouwen. "Ze beginnen met vijftig of honderd kilo. Als de route goed werkt, gaan ze grotere hoeveelheden smokkelen."

'War on drugs niet succesvol'

"De toename in drugshoeveelheden die worden onderschept in havens, bewijst dat de 'war on drugs', waar Nederland al ongeveer veertig jaar voor staat, niet zo succesvol is." Meeus stelt dat de politie en douane ongeveer twintig procent van de drugs onderscheppen, als ze hun werk goed doen. "Dit is een acceptabel verlies voor criminelen, vergelijkbaar met de supermarkt, waar af en toe een fles wijn kapot valt. Maar als dit percentage groeit, gaan drugscriminelen op zoek naar nieuwe methoden."

'Vinden we cocaïnegebruik echt zo erg?'

"De Nederlandse samenleving en de politiek hebben politie en justitie belast met een norm, namelijk het aanpakken van drugshandel, die steeds minder wordt gedeeld door de bevolking", legt Meeus uit.

De journalist benoemt enerzijds de politiecapaciteit die we inzetten voor het handhaven op deze norm, en stelt anderzijds de vraag: vinden wij cocaïnegebruik in Nederland echt zo erg? "Wanneer bekende Nederlanders hun eigen cocaïnegebruik erkennen, zoals Wim Kieft, Najib Amhali en Gordon dat deden, dan zeggen mensen niet: jij bent een klootzak, want je helpt de drugskartels. Er is eerder mededogen."

Meeus concludeert dat het maatschappelijke oordeel over het gebruik van cocaïne en xtc minder streng is dan het beleid dat een totaalverbod propageert."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie