Binnenland
NOS

Karakteristieke snackbar-bakje wordt verleden tijd: 'Toewerken naar hergebruik'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Karakteristieke snackbar-bakje wordt verleden tijd: 'Toewerken naar hergebruik'

Met je eigen bakje, pannetje of bord naar de snackbar om daar je frietjes en snackje in te laten scheppen. Vanaf 1 juli veranderen de regels voor afhalen en bezorgen ingrijpend. Er komen toeslagen voor plastic wegwerpverpakkingen zoals frietbakjes. En de ondernemers moeten alternatieven voor hun plastic wegwerpbakjes bieden. Of toestaan dat klanten hun eigen bakjes en bekers meenemen.

Het heet de 'Afhalus-Eigen-Bakkus', onderdeel van een landelijke campagne van Nederland Schoon. "Vanaf 1 juli ga je extra betalen voor plastic bakjes en bekers", vertelt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen. "Het is bedoeld om mensen te stimuleren een herbruikbare variant te gebruiken, die ondernemers kunnen aanbieden."

"In Nederland worden dagelijks 19 miljoen bekers en verpakkingen die deels uit plastic bestaan weggegooid, nadat ze één keer gebruikt zijn. Dat veroorzaakt heel veel afval, dat op straat, in de bosjes en in de plastic soep in de oceaan belandt. Om die afvalberg te verkleinen en het zwerfafval terug te brengen, willen we toewerken naar hergebruik", zegt Heijnen.

Enorme berg

Er zijn richtprijzen opgesteld van 25 cent voor een beker en 50 cent voor een bakje. "Het is aan de ondernemer om ervoor te kiezen wat de prijs wordt die ze doorberekenen. De opbrengst van de wegwerpverpakking blijft bij de ondernemers, die kan door hem geïnvesteerd worden in andere alternatieven." Denk aan bakjes van bamboe of papier bijvoorbeeld.

Heijnen realiseert zich dat het om aanpassingen vraagt: "Voor ondernemers en voor consumenten, maar we willen af van die enorme berg wegwerpverpakkingen en dat gaat iets vragen van ons allemaal. Er zijn wel alternatieven. Het kan alsnog wel in plastic worden verkocht, maar dan betaal je als consument een toeslag."

Vivianne over plastic verpakkingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie