Binnenland
AVROTROS

Hoe klimaatneutraal is de zeiltocht van 'klimaatmeisje' Greta Thunberg?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe klimaatneutraal is de zeiltocht van 'klimaatmeisje' Greta Thunberg?

Het Zweedse 'klimaatmeisje' Greta Thunberg zeilt van het Britse Plymouth naar New York om daar de klimaattop van de VN bij te kunnen wonen. Het vliegtuig pakken was voor de 16-jarige geen optie, want ze wil bij haar reis geen CO2 uitstoten. Lukt haar dat met haar zeilboot? Lammert de Bruin zoekt het uit in Feit of Fictie.

Duitse media melden dat haar doel niet de hele reis gehaald zal worden. Dat doen ze op basis van uitspraken van de meevarende schipper Boris Hermann. Thunberg zeilt naar New York, maar haar zeilcrew van zes man ziet terugzeilen niet zitten. Zij kiezen dan voor het vliegtuig.

'Retourtje had minder gekost'

Op basis daarvan berekende de Duitse journalist Claus Hecking, werkzaam voor Der Spiegel, dat Thunberg beter in haar eentje een retourtje met het vliegtuig had kunnen boeken. Nu vliegen de schippers terug. Bovendien doen andere crewleden een retourtje Europa-Verenigde Staten met het vliegtuig om de boot op te halen.

"De eerste helft van de reis is klimaatneutraal, maar het tweede deel van de reis niet. Als je bedenkt dat Thunberg zo'n 60 kilo weegt, dan had een retourtje voor haar alleen tot minder emissie geleid. In dat geval hadden de crewleden namelijk niet heen en weer hoeven vliegen."

Compenseren

Schipper Hermann laat weten dat de bemanning de vliegreis zal compenseren door donaties te doen aan groene organisaties. "We zijn ons ervan bewust dat een dergelijke vergoeding ons geweten niet kan en mag zuiveren. Het is geen ideale oplossing, maar het minste wat we kunnen doen", zegt hij tegen Der Spiegel.

Ondanks dat de zeiltocht van Thunberg minder klimaatneutraal is dan die in eerste instantie leek, vindt Spiegel-journalist Hecking het wel een mooi initiatief. "Het laat goed zien hoe ondoenlijk het tegenwoordig is om klimaatneutraal te reizen. Als je ziet dat er over de hele wereld aandacht wordt besteed aan deze reis, dan heeft het zeker symbolische waarde." Hoe Thunberg zelf terug zal reizen staat nog niet vast. Volgens Hecking gaan de geruchten dat ze op een containerschip mee zal varen.

Feit of Fictie: Hoe klimaatneutraal is de zeilreis van Greta Thunberg?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie