Binnenland
WNL

Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim: Binnen een jaar beslissing wie nieuwe onderzeeboten mag bouwen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim: Binnen een jaar beslissing wie nieuwe onderzeeboten mag bouwen

Binnen een jaar valt het besluit bij Defensie over wie de nieuwe onderzeeboten voor onze krijgsmacht mag gaan bouwen. Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim bevestigd in het radioprogramma Sven Op 1 op NPO Radio 1. "Het liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar".

Het proces over de miljardenorder van Defensie voor nieuwe onderzeeboten speelt inmiddels al jaren en de druk vanuit de defensie-lobby is groot. Het besluit had al in 2018 genomen moeten worden, maar onlangs moest verantwoordelijk staatssecretaris Christophe van der Maat de Tweede Kamer mededelen dat de aanbesteding opnieuw is vertraagd. Waar het oorspronkelijk de bedoeling was dat de marine in 2028 kon gaan varen met de nieuwe boten, is dat nu op z’n vroegst in 2034.

Er zijn nog drie kandidaten in de race om met de miljardendeal aan de haal te gaan: het Franse Naval, het Zweedse Saab en het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). De knoop over wie ze mag gaan bouwen gaat Defensie dus 'binnen een jaar' doorhakken, aldus de hoogste militair in rang Onno Eichelsheim.

Defensienota

Eichelsheim was in het radioprogramma te gast om te praten over de vele miljarden die het kabinet gaat investeren in ons defensieapparaat. Uit de Defensienota die woensdag is gepresenteerd blijkt dat de krijgsmacht jaarlijks 5 miljard bij krijgt, wat verdeeld wordt over twee pijlers: uitbreiding van de vuurkracht en herstel van de ondersteunende eenheden.

De Commandant der Strijdkrachten is blij met die investeringen en zegt dat hij "keihard aan de bak gaat" zodat Defensie "het gevecht van nu en van de toekomst kan voeren". “We zijn nooit klaar en zullen altijd doorontwikkelen, maar over een jaar of 3 zijn de meeste eenheden weer in de juiste paraatheid”, aldus Eichelsheim.

Video niet beschikbaar

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie