Binnenland
AVROTROS

Nederlandse helikopterpiloot blust bosbranden in Albanië: 'Boeren op de grond zwaaien dankbaar naar ons'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse helikopterpiloot blust bosbranden in Albanië: 'Boeren op de grond zwaaien dankbaar naar ons'

Al bijna een week helpen de bemanningen van twee Nederlandse Chinook transporthelikopters de bosbranden in Albanië te bestrijden. Kapitein-vlieger Irjan is opgelucht dat voor het sein brandmeester is afgegeven voor het gebied waar de Nederlanders voor zijn opgeroepen.

"Het is voor ons een mooie eerste stap dat het vuur waar wij voor getaskt zijn is gedoofd", vertelt Irjan in Blok&Toine. Op dit moment focussen de twee helikopters zich op andere branden. Vanwege de aanhoudende droogte kampt Albanië met veel bosbranden. Het land heeft de hulp ingeroepen van de Europese Unie.

"Sinds 2001 beschikt de EU over een soort noodfonds voor rampen. Landen kunnen bij een ramp een aanvraag doen voor hulp. Albanië heeft gevraagd om blushelikopters en wij zijn vanuit de EU hierheen gestuurd. We zijn hier met twee chinook helikopters voor twee weken", aldus de kapitein-vlieger.

Een aanvalsplan om het vuur te bestrijden

Voordat de helikopters de branden gaan bestrijden worden de toestellen uitvoerig geprepareerd. "Je doet met de crew een walk around. Het eerste wat je merkt is dat de helikopter enorm naar vuur ruit, een ontzettend sterke lucht." De crew waar Irjan deel van uitmaakt moest vrijdag met spoed assisteren bij een grote brand dat zich in rap tempo aan het uitbreiden was. "In de lucht maak je een plan. Wat tref je aan en hoe gaan we het vuur bestrijden? Je maakt een aanvalsplan voor het vuur."

Hij legt uit dat hij getraind is om te vliegen in de bergen en getraind is om te vliegen met een grote emmer water. "Maar het is de eerste keer dat ik die twee zaken moet combineren. Het vergt het uiterste van je."

'We maken het verschil'

Irjan en zijn crew merken grote dankbaarheid bij de Albanezen en dat maakt hen trots. "We maken het verschil. De boeren op de grond zwaaien dankbaar naar ons en gisteren kwam een taxichauffeur speciaal naar ons toe om ons te bedanken."

De twee Chinook helikopters zijn nog minimaal een week in Albanië om te enorme hoeveelheid bosbranden te blussen.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie