Binnenland
KRO-NCRV

Gommers: verkiezingen uitstellen bij 'exponentiële groei' besmettingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: verkiezingen uitstellen bij 'exponentiële groei' besmettingen

Als we terug willen naar ons normale leven, zullen we toch zo een hoog mogelijk percentage van de bevolking laten vaccineren, zo stelt Diederik Gommers bij Sven Kockelmann in 1 op 1.

Gommers: verkiezingen uitstellen bij 'exponentiële groei' besmettingen

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, heeft zijn advies uitgebracht voor het aankomende pakket van nieuwe maatregelen dat morgen tijdens de persconferentie bekend wordt gemaakt. Afgelopen vrijdag werd "een flinke discussie" gevoerd onder de leden, maar het is volgens Gommers dan ook een "heel moeilijke situatie" waar we in zitten. Want wat er nu in Londen gebeurt met rijen ambulances voor de deur van de ziekenhuizen, moet als een waarschuwing voor ons gelden. "Dat zijn ernstige signalen", aldus Gommers. "Laten we geleerd hebben van de beelden van Italië."

Verkiezingen

Aankomende week is de week van de waarheid, zegt Gommers. De cijfers zullen moeten dalen. Er is volgens het OMT-lid weinig extra ruimte en er is nauwelijks sprake van een reservecapaciteit. Wat voor gevolgen dit heeft voor ons dagelijks leven als de cijfers niet dalen? Gommers kan alleen maar zeggen dat dat "gedonder" geeft.

"Als arts zitten wij anders in deze wedstrijd." Hoe kijkt hij dan naar een groot evenement zoals de aankomende verkiezingen op 17 maart? Begin februari moet het kabinet de knoop doorhakken of de geplande datum gewoon doorgang kan vinden. Mochten de besmettingscijfers weer omhoog gaan, dan acht het OMT-lid het logisch dat dat de lockdown wordt verlengd. "Zeker als er sprake is van exponentiële groei." En dan is het logisch om de verkiezingen uit te stellen. "Dan moet je het maar even afzeggen", beaamt Gommers, die eraan toevoegt dat hij er uiteindelijk niet over gaat, maar als lid van het OMT wel een belangrijke adviseur is in dit soort afwegingen van het kabinet.

Scholen

Wat betreft het sluiten van de scholen, waar toch veel debat over is, is Gommers als ic-arts helder: "Hou ze nog een tijdje dicht". Daarmee kan de ic volgens hem wat tijd kopen, want de afgelopen weken zit de capaciteit van aantal ic-bedden op een plateau. Dat aantal moet naar beneden, mocht de derde golf, door bijvoorbeeld de verspreiding van de Britse variant van het virus, er komen.

Er is nu met de huidige maatregelen duidelijk minder mobiliteit. "Vooral in de groep van 13 tot 17 jaar zijn er minder besmettingen", zegt Gommers. Een duidelijk teken dat het sluiten van scholen helpt het aantal besmettingen te beperken. "Ik zeg iedere keer dat het de komende week heel spannend wordt." En dat is volgens de arts nu ook zo met de getallen van oud en nieuw op komst. "Het lastige is en blijft dat we de reguliere zorg even moeten uitstellen", aldus de arts.

Vaccineren

Op dit moment zitten we volgens Gommers nog steeds in de tweede golf en moeten we kijken hoe het de komende twee weken gaat. Wel is Gommers opgelucht dat het gelukt is de dertigduizend acute zorgmedewerkers te vaccineren. "Dat ging uiteindelijk heel snel." De ic-arts heeft van zijn eigen inenting geen last gehad behalve "als je op de plek duwde waar het vaccin naar binnen ging, maar dan weet je ook zeker dat ie is geplaatst".

Toch was er dit weekend weer oplopende kriek over het vaccineren. Er vlogen vliegtuigjes met wapperende teksten van antivaxxers over Amsterdam en influencer Kim Feenstra postte een anti-geluid dat veel werd gedeeld. Gommers heeft gelijk gereageerd en zegt dat je niet verplicht bent je te laten vaccineren. Gommers: "Medisch en wetenschappelijk gezien is het ongelofelijk knap wat er gemaakt is. Er is absoluut geen enkele stap overgeslagen, of een binnenbocht genomen. Ik wil graag het gesprek aangaan en dit uitleggen."

Wel ziet Gommers licht aan het einde van de tunnel als de kleine vier miljoen kwetsbaren in Nederland zijn gevaccineerd. "Dan ziet de wereld er weer anders uit. En als de groep te klein wordt van mensen die niet zijn gevaccineerd, dan verdwijnt het virus vanzelf."

Ster advertentie
Ster advertentie