Directeur van de Rekenkamer: 'Ons waternetwerk is onvoldoende beveiligd tegen cyberaanvallen'
- Nieuws
- Directeur van de Rekenkamer: 'Ons waternetwerk is onvoldoende beveiligd tegen cyberaanvallen'
Via de cyberwereld kan men binnendringen in individuele sluizen, bruggen of keringen. Dat zegt Arno Visser, directeur van de Algemene Rekenkamer, na een onderzoek naar beveiliging tegen cyberaanvallen. "Afhankelijk van waar iets gebeurt kan dit enorme consequenties voor dit land hebben", aldus Visser.
VOG
In Spraakmakers op NPO Radio 1 vertelde hij over de twee grootste risicofactoren. Volgens de directeur wordt er nog veel gewerkt met verouderde technologie. Ook moet het personeel met toegang tot gevoelige informatie of apparatuur beter gescreend worden. De Rekenkamer ontdekte dat de mensen gescreend worden op basis van een VOG. Visser: "Terwijl er gewerkt wordt met zeer gevoelig apparatuur. Dat moet opnieuw bekeken worden".
Visser deed wegens veiligheidsoverwegingen geen uitspraak over welke waterwerken gevoeliger zijn dan anderen. Minister Cora Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft op basis van de bevindingen van de Algemene Rekenkamer gezegd dat ze een nieuwe risicoanalyse wil opstellen. Maar voor Visser is dat onnodig: "Een heleboel aanbevelingen had je al moeten doen, zonder nadere risicoanalyse".
Het kan niet zijn dat Chinezen straks onze waterwerken kunnen bedienen.
CDA-woordvoerder in de Tweede Kamer Jaco Geurts heeft op basis van het onderzoek van de Rekenkamer een debat met minister Cora van Nieuwenhuizen aangevraagd dat binnenkort zal plaatsvinden.
Jaco Geurts: "Ik vind het zorgelijk dat hackers onze vitale waterwerken weten binnen te dringen en ICT-koppelingen kunnen maken. Daarmee zou je het land behoorlijk kunnen ontwrichten. Het CDA wil van de minister wat er nodig is om onze veiligheid omhoog te krijgen. Het kan niet zo zijn dat bijvoorbeeld de Chinezen straks onze waterwerken kunnen bedienen".