Steunpakket voor economie met drie maanden verlengd, kosten 13 miljard euro
- Nieuws
- Steunpakket voor economie met drie maanden verlengd, kosten 13 miljard euro
[NOS] Het kabinet trekt de komende drie maanden nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die in financiële problemen komen door de coronacrisis, Het huidige noodpakket loopt af op 1 juni en het wordt met drie maanden verlengd. Premier Rutte zei dat de cijfers zich echt slecht ontwikkelen. Hij noemde de werkloosheidscijfers dramatisch en de impact van de coronacrisis op de economie enorm. "Dat maakt het des te belangrijker om ondernemers en daarmee hun werknemers zo goed mogelijk te ondersteunen."
Het steunpakket zorgt voor gemengde reacties. In Nieuws en Co vertellen Han Busker, voorzitter van vakbond FNV en Barbara Baarsman, econoom en en directievoorzitter van Rabobank Amsterdam wat zij van het steunpakket vinden.
Liever luisteren?
Now-regeling
Werkgevers die een beroep doen op de verlengde NOW-regeling krijgen net als nu geen subsidie als ze werknemers ontslaan, maar de boete van 50 procent verdwijnt als het gaat om ontslag om bedrijfseconomische redenen. Rond de ontslagboete was veel te doen. Vakbonden hebben zich fel tegen het schrappen van de boete gekeerd. Zo ook Han Busker van FNV:
"Wij vinden het onbegrijpelijk dat er miljarden steun wordt geboden, maar dat ze dan die achterdeur open laten staan. We waren zeker bereid om een compromis te sluiten, daarom hadden we voorgesteld om het steunpakket nu nog eens stevig te maken en in september zou de ontslagboete dan wegvallen. Nu geven ze werkgevers gewoon vrij spel. Aan een dergelijk voorstel kan ik mijn steun niet geven."
In de verlengde NOW-regeling kunnen ondernemers een tegemoetkoming aanvragen als ze minstens 20 procent omzetverlies hebben. De regeling kent dezelfde systematiek als de vorige, maar de vaste opslag gaat omhoog van 30 naar 40 procent. Daarmee levert de NOW voortaan ook een bijdrage aan andere kosten dan alleen loonkosten. Verder is in de criteria een tegemoetkoming aan seizoensgebonden bedrijven makkelijker geworden.
Nieuwe realiteit
In vergelijking met het vorige pakket worden dingen aangepast. De details worden later bekendgemaakt. "Uiteindelijk is het doel om de banen zo goed mogelijk te beschermen en tegelijk moeten we er ook voor zorgen dat ondernemers en werkenden zich aanpassen aan de nieuwe realiteit en aan de blijvende veranderingen die zichtbaar worden in onze economie en onze samenleving", voegde de premier eraan toe.
Directievoorzitter van Rabobank Amsterdam, Barbara Baarsman is het eens met de minister als het gaat om die nieuwe realiteit:
"Economisch gezien vind ik het een goed besluit. We vragen bedrijven om zich aan te passen. We kunnen banen pas blijven behouden als we de bedrijven overeind houden. We hebben het over baanzekerheid, maar dat was al een illusie voor de crisis. Wel vind ik dat we moeten inzetten op werkzekerheid en op dat vlak mis ik nog een concreet plan, terwijl de mogelijkheden er wel zijn."
Bij-en omscholing
Bedrijven die van de regeling profiteren, mogen geen bonussen aan het bestuur en de directie uitkeren en geen dividend betalen aan aandeelhouders. Bovendien mag het bedrijf geen eigen aandelen inkopen. Verder worden werkgevers die NOW aanvragen, verplicht hun werknemers te stimuleren aan bij- en omscholing te doen. Daarvoor trekt het kabinet 50 miljoen uit.
Maar dat bedrag is volgens Busker niet genoeg:
"Als je op een bedrag van miljarden slechts 50 miljoen kan vrijmaken voor die belangrijke bij-en omscholing dan vind ik dat enkel een druppel op een gloeiende plaat."
Daar is ook Baarsman het mee eens:
"De vergoeding is een goed signaal, maar het blijft gewoon een signaal. Het moet nog een tandje meer. We moeten dat signaal ook stutten."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.